Hrabro možemo da kažemo da je seme suncokreta omiljena grickalica stomatologa, jer je ukusna i obezbeđuje im mnogo posla. Ljuštenje pečenog semena suncokreta nije samo jelo ili iritirajuća navika, već emocija, obavezan rekvizit futbalskih utakmica i čak način socijalne komunikacije.
Baš zbog toga je veoma važno da znate kako da ispečete ukusan i hrskav suncokret u domaćim uslovima. U principu, nema ničega složenog u ovoj proceduri. Jedino na šta treba da pazite je da ne izgore semenke, jer će se to desiti bukvalno za minut ili dva.
Proces pečenja suncokreta počinje kvašenjem semenki sa svih strana i posipanjem istih sa brašnom i solju. Kada sve promešate pažljivo, tako da se prilepi sa svih strana, stavljate suncokret u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Pečenje traje oko 20-25 minuta, a nakon 15-ak minuta treba da promešate semenke i da ih na svaka 2-3 probate. Gotov suncokret se vadi iz rerne i ostavlja se da se ohladi.
Komentari