U sledećim redovima ćemo vam pokazati korak po korak kako da pečete jagnje.
- Kada ste već nabavili jagnjetinu, obavezno je operite hladnom vodom. Ostavite nekoliko sati da se ocedi od vode, a zatim možete preći na obradu;
- Većina ljudi ne voli naročito specifičan ukus jagnjetine. Ako spadate u ovu kategoriju, preporučujemo da jagnjetinu ostavite da odstoji 24 sata, obilno prelivenu rakijom. Uklanja njegovu karakterističnu aromu. Pre nego što je stavite da se peče, obavezno bacite izdvojenu tečnost;
– Najbolji način da se jagnje ispeče je da se prethodno premaže (mariniranje jagnjetine) mešavinom masti (ulje, maslinovo ulje, rastopljen maslac ili druga masnoća po želji), aleve paprike i bibera, soli i senfa. Imajte na umu da je senf takođe slan;
- Po želji, u smesu za mariniranje možete dodati mleveni lovorov list i malo meda. To je stvar ukusa.
- Bez obzira čime ste začinili jagnjetinu, morate je ostaviti sa začinima najmanje 5-6 sati na hladnom mestu;
- Kada su se svi začini već "upili" u jagnjetinu, spremna je za pečenje. Stavite je u odgovarajući pleh. U to morate dodati vodu ili bujon. Količina tečnosti zavisi od količine jagnjetine koju ćete peći. Važno je uzeti u obzir činjenicu da da bi jagnje bilo dobro pečeno, mora da se peče na laganoj vatri. To znači da ćete ga peći nekoliko sati i da ima dovoljno tečnosti (najmanje 1 cm) da ne zagori;
- Umesto vode ili bujona, jagnjetinu možete ispeći uz pivo. Tako ima najbolji ukus;
- Jagnjeće meso se peče u plehu sa poklopcem. Ako ga nemate, pokrijte poslužavnik aluminijumskom folijom;
- Stavite jagnjetinu u rernu zagrejanu na oko 180-200 stepeni. Posle oko 30-40 minuta, smanjite rernu na 150-160 stepeni;
- Vreme pečenja jagnjetine u velikoj meri zavisi od temperature koju vaša rerna održava, ali ako se jagnje zaista peče na 150 stepeni, trebalo bi oko 5-6 sati;
- Tokom pečenja meso prelijte sosom koji je pustilo da bude aromatičnije;
- Kada ste sigurni da je meso gotovo, skinite foliju/poklopac sa pleha i uključite rernu da peče samo odozgo. Pecite dok jagnjetina ne dobije lepu zlatno smeđu boju. Prijatno!
Ako imate jagnjetinu pri ruci, pogledajte kako da je pripremite:
Komentari