Meso, ispečeno u komadu, ne samo da je izuzetno ukusno, već je i jelo koje se servira u odgovarajućoj posudi i sa pravilno odabranim garnirungom, koji mu obogaćuje ukus.
U kuhinji mnogih naraoda ima recepata za pečenje celog komada mesa i ima svoje trikove da bi bilo ukusno i krhko. Obično se priprema parče bez kostiju, svinjsko, teleće ili jagnjeće.
Meso za ovu svrhu treba da je dobrog kvaliteta i da se prilikom pripreme koriste odabrani začini, koji će ga učiniti aromatičnim i pikantnim. Meso može da se utrlja ili špukuje biberom, lovorovim listom, belim lukom, lukom itd.
Osim što se servira kao glavno jelo, od njega se pripremaju i sjajni sendviči, nakon što se ohladi i iseče na kriške. Za pripremu mesa neophodno je nekoliko sati, ali rezultat vredi truda i čekanja.
Za pečenje komada mesa težine oko 2-3 kilograma neophodni su 1 glavica belog luka, mleveni biber, so i voda.
Pripremite aromatičnu marinadu od 100 mililitara vode, 1 kašičice soli, pola kašičice mlevenog bibera, izgnječene glavice belog luka. Ostavite smesu sat vremena.
Uzmete parče mesa, koje ste odabrali, i dobro ga operite pod jakim mlazom hladne vode. Upijte vodu krpom. Ubacite ravnomerno deo smese u meso, kad napravite tanke rezove u mesu pomoću oštrog noža, napravite rupice u njemu i napunite pomoću kašičice.
Ostatkom smese natrljajte dobro meso sa svih strana i stavite ga u odgovarajuću posudu za pečenje prema razmeri. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok se ne pojavi zlatasta korica.
Nakon toga smanjite temperaturu na 160. Nastavite da pečete meso, dok ga stalno polivate sokom koji se odvojio od njega. Meso je već poptpuno gotovo kad dok ga probadate iz njega izlazi prozračan sok.
Komentari