Ako je vaša srodna duša strastveni ribolovac ili ste jednostavno iskoristili fantastičnu promociju u supermarketu ima šanse da ste se kući vratili sa mnogo ribe, mnogo više od onoga što možete da pojedete. Ovo nije problem koji je nerešiv, ako naravno imate zamrzivač, jer riba koju nećete odmah konzumirati možete odmah sačuvati.
Važno je da zapamtite da je riba namirnica koja se brzo kvari i čak i u zamrzivaču ne treba da se čuva predugo. Kod pravilne obrade, riba se može čuvati u zamrzivaču na temperaturi od -18 stepeni oko 2 meseca, ako je masna i ne duže od 3 meseca, ako spada u nemasne vrste riba.
Sam proces zamrzavanja treba da započne čišćenjem ribe. Uklonite krljušt, unutrašnje organe, trbušnu opnu i krvni sud, koji se nalazi duž kičme. Nakon toga operite ribu i osušite je. Ribe do 1 kg težine možete zamrznuti cele, a veće - nasečene na komade.
Očišćena riba se ređa u plitku posudu i stavlja se u zamrzivač na 1 do 2 sata. Nakon toga se potapa u ledenu vodu, pakuje se veoma dobro u aluminijumsku foliju, nakon toga u naljon i na kraju se zamrzava.
Razmrzavanje ribe je najbolje raditi u frižideru, na sobnoj temperaturi ili u posudi sa ledenom vodom u koju ste dodali malo soli. Možete poprskati ribu sirćetom ili sveže isceđenim sokom od limuna.
Komentari