Čips je bez sumnje jedna od omiljenih namirnica širom sveta. Koliko god da je ukusan, ipak je dokazano da je čips jedna od najštetnijih stvari koje možete da pojedete, a njegovo redovno konzumiranje, zbog opasnih sastojaka u njemu, može veoma negativno da utiče na vaše zdravlje.
Pre svega, redovno konzumiranje čipsa doprinosi gojaznosti, koja je pak sa svoje strane uzrok mnogih oboljenja – nekih oblika raka, oboljenja srca i krvnih sudova i dijabetesa. U jedva 100 g, čips sadrži 40 g masnoća i 500 kalorija.
Čips povišava krvni pritisak i holesterol, jer je veoma bogat transmastima. Smrtna opasnost od čipsa je dolazi od nagomilavanja masnog plaka na zidovima krvnih sudova, a kao rezultat toga krvni sudovi se sužavaju, mogu da se začepe i da se razvije arteroskleroza.
Smatra se da čips može da prouzrokuje i probleme sa psihom, posebno kod dece. Raylog za to nalazi se u zasićenim mastima, koje sprečavaju pravilno funkcionisanje ćelija mozga i nanose ozbiljnu štetu hormonalnom balansu.
Čips se svrstava u namirnice koje su izvor takozvanih praznih kalorija. To su namirnice koje prouzrokuju gojaznost, ali u isto vreme ne snabdevaju organizam korisnim elementima.
Od svega nabrojanog, sledi da je čips jedan od najštetnijih proizvoda, koje čovek može da stavi u usta, a šteta koju nanosi deci je još veća. Zbog toga je dobro da se njegova konzumacija ograniči do minimuma i da se potraže njegove zdravije zamene.
Komentari