Tvrdi kokosov orah se samelje u fin prah za pripremu kokosovog brašna. Ono ima lagan miris koksovogo oraha, i idealno je za sve vrste recepata gde nisu potrebni jaki i aromatični sastojci.
Osim mnogobrojne upotrebe u kuhinji, reputacija mu se povećala poslednjih nekoliko godina na zapadu, zahvaljujući koristima za zdravlje koje nudi.
Mnogo je hranljivije od redovno korišćenog brašna. Možete koristiti kokosovo brašno za pripremu kiflica i torti, pošto ima lakšu teksturu. Da bi se dobio specijalni ukus, pokušajte da pomešate kokosovo brašno sa drugim multifunkconalnim ili integralnim.
Najatraktivnije u ovom brašnu je što ne sadrži gluten, što oštećuje sluzokožu i tanka creva i sprečava usvajanje hrane. Gluten je nezdrav i glavni je razlog nadutosti i bolova u želucu.
Korišćenje kokosovog brašna u našoj ishrani može smajiti u velikom stepenu rizik od srčanih bolesti. Zamena prerađenog brašan sa njim smanjuje holesterol i štiti vas od dijabetesa i raka.
Kokosovo brašno može doprineti mnogo za postizanje dnevnog preporučenog unosa vlakana, što pomaže organizmu da se bori sa problemima u želucu kao što je nadutost i zatvor. Kokosovo brašno sadrži veliki broj masti, koje su korisne za zdravlej.
Ove masti su izuzetno važne za zaštitu tela protiv gljivičnih, mikrobnih i antibakterijskih svojstvara koje imaju, kokosvoo brašno doprinosi građenju jakoj imuniteta.
Održava i oporavlja funkciju štitne žlezde, poboljšava dobar holesterol i na taj način smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Od kokosovih palmi se takođe dobija šećer od kokosa, kokosovo mleko, kokosovo ulje i kokosova voda iz oraha, i svi nalaze veliku primenu u našoj svakodnevici.
Komentari