Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da sami pripremimo kiselu pavlaku

Kako da sami pripremimo kiselu pavlaku

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Kisela pavlaka

U današnje vreme svaki čovek može da nađe najrazličitije proizvode u skoro svakoj velikoj prodavnici, a kisela pavlaka se u praksi prodaje svuda Međutim, ona je među rizičnijim proizvodima, pošto se kvari dosta brzo ako se ne čuva pravilno.

Osim toga, za nju važi ono što važi i za mnogo stvari koje kupujemo van, a to je - zaista ne znamo šta se u njoj nalazi i koliko je to korisno za naše zdravlje.

Eto zašto je dobro da naučimo da sami pripremamo kiselu pavlaku, posebno ako imamo gde da nađemo domaće mleko. Nemojte zaboraviti da i njega kupujete kod proverenih izvora. Provereni recept za pravljenje kisele pavlake je sledeći:

Kisela pavlaka od domaćeg mleka

Potrebni sastojci: 5 l svežeg mleka, 2 supene kašike kiselog mleka.

Način pripreme: Sveže mleko stavite da provri i ostavite tako oko 7 minuta, nakon toga isključite ringlu. Za vreme kuvanja ćete videti da će se stvoriti kajmak koji treba brzo da skinete kašikom i da stavite u posebnu posudu. To radite dok ne pokupite ceo kajmak, a ako je potrebno možete ugrejati mleko ponovo.

Nakon toga zakiselite izvađeni kajmak sa kiselim mlekom, promešajte lagano i ostavite posudu sa polugotovim kajmakom poklipljeni krpom da stoji 5 sati. Važno je da smesa bude na toplim Kad prođe potrebno vreme, imaćete gotovu kiselu pavlaku.

Evo i još jedne lake varijante kod koje ćete ponovo koristiti kupljen, a ne domaći proizvod.

Pavlaka

Kisela pavlaka pripremljena sa tečnom pavlakom i sokom od limuna.

Potrebni sastojci: 250 ml tečne pavlake od 35 %, 3 supene kašike soka od limuna.

Način pripreme: U tečnu pavlaku stavite 2 supene kašike soka od limuna i lagano promešajte kašikom Probajte i ako je potrebno dodajte preostalu kašiku soka od limuna. Smesu ostavite na oko 20 minuta i nakon toga tako dobijena kisela pavalaka je gotova za upotrebu.

Nezavisno koji recept ste odabrali da probate, nemojte zaboraviti da nakon što napravite kiselu pavlaku i stajala je dovoljno vremena, na način na koji ne objašnjeno, čuvajte je obavezno u frižideru.

Predlažemo vam i nekoliko ukusnih recepata sa pavlakom;

- Krem od pavlake;

- Sladoled od pavlake;

- Torta sa pavlakom;

- Sos sa pavlakom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest