U današnje vreme svaki čovek može da nađe najrazličitije proizvode u skoro svakoj velikoj prodavnici, a kisela pavlaka se u praksi prodaje svuda Međutim, ona je među rizičnijim proizvodima, pošto se kvari dosta brzo ako se ne čuva pravilno.
Osim toga, za nju važi ono što važi i za mnogo stvari koje kupujemo van, a to je - zaista ne znamo šta se u njoj nalazi i koliko je to korisno za naše zdravlje.
Eto zašto je dobro da naučimo da sami pripremamo kiselu pavlaku, posebno ako imamo gde da nađemo domaće mleko. Nemojte zaboraviti da i njega kupujete kod proverenih izvora. Provereni recept za pravljenje kisele pavlake je sledeći:
Kisela pavlaka od domaćeg mleka
Potrebni sastojci: 5 l svežeg mleka, 2 supene kašike kiselog mleka.
Način pripreme: Sveže mleko stavite da provri i ostavite tako oko 7 minuta, nakon toga isključite ringlu. Za vreme kuvanja ćete videti da će se stvoriti kajmak koji treba brzo da skinete kašikom i da stavite u posebnu posudu. To radite dok ne pokupite ceo kajmak, a ako je potrebno možete ugrejati mleko ponovo.
Nakon toga zakiselite izvađeni kajmak sa kiselim mlekom, promešajte lagano i ostavite posudu sa polugotovim kajmakom poklipljeni krpom da stoji 5 sati. Važno je da smesa bude na toplim Kad prođe potrebno vreme, imaćete gotovu kiselu pavlaku.
Evo i još jedne lake varijante kod koje ćete ponovo koristiti kupljen, a ne domaći proizvod.
Kisela pavlaka pripremljena sa tečnom pavlakom i sokom od limuna.
Potrebni sastojci: 250 ml tečne pavlake od 35 %, 3 supene kašike soka od limuna.
Način pripreme: U tečnu pavlaku stavite 2 supene kašike soka od limuna i lagano promešajte kašikom Probajte i ako je potrebno dodajte preostalu kašiku soka od limuna. Smesu ostavite na oko 20 minuta i nakon toga tako dobijena kisela pavalaka je gotova za upotrebu.
Nezavisno koji recept ste odabrali da probate, nemojte zaboraviti da nakon što napravite kiselu pavlaku i stajala je dovoljno vremena, na način na koji ne objašnjeno, čuvajte je obavezno u frižideru.
Predlažemo vam i nekoliko ukusnih recepata sa pavlakom;
Komentari