Zbog čega se kolač ne ispeče u sredini?

Zbog čega se kolač ne ispeče u sredini?
Fotografije: bonapeti.rs

Za većinu od nas, pripremanje savršenog kolača je kao potraga za Svetim Gralom, kome neprestano stremimo, ali se taj naš san nikako ne ostvaruje. Umesto toga, neprestano gledamo slike nasmešenih kuvara, koji ponosno pokazuju lepe, dobro ispečene, savršene kolače na društvenim mrežama.

Pokazalo se da pripremanje lepo naraslog kolača uopšte nije lak posao kako se to nekima čini. Traži se ne samo otkrivanje tačnog recepta, već i savršena tehnika pečenja uz koju nikada više nećete postavljati pitanje zbog čega se kolač ne ispeče u sredini.

Ima nekoliko mogućihrazloga zbog čega se keks ne ispeče u sredini. Ako ste potpuno sigurni da niste pogrešili u merama namirnica, možda je reč o neodgovarajućoj posudi. Kolač možda ne može da se dobro ispeče u sredini, ako je posuda u kojoj ga pečemo previše mala za količinu koja je stavljena u njega.

Drugi mogući razlog da se kolač ne ispeče dobro iznutra je previsoka temperatura pečenja. Na žalost, nema univerzalne temperature za pečenje kolača, jedni se peku na 180 stepeni, drugi na 200, a treći na 160 i zbog toga možemo sa sigurnošću da kažemo da temperatura zavisi od same rerne.

Preporučuje se da se rerna zagreje do 180 stepeni, a nakon što se kolač postavi u nju da se ili temperatura smanji do 160 ili da se isključi gornji grejač i da se 20-ak minuta kolač peče samo na donjem grejaču.

U slučaju da i pored toga kolač počne da gori odozgo, a iznutra je i dalje sirov (proveravamo suvom čačkalicom), onda možete pokriti kolač folijom, kako bi omogućili da se ispeče i unutrašnjost kolača.

Veoma često se dešava da se iznutra ne ispeku voćni kolači. Ovo se dešava zbog lošeg ceđenja tečnosti iz voća koje se dodaje.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji