Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Osnovne greške prilikom pečenja kolača

Osnovne greške prilikom pečenja kolača

Kolač

Zamisao nedeljnog popodneva vezuje se za kafu i mekani kolač. To je jedno od najčešće pravljenih slatkih peciva. Mekan i aromatičan kolač često asocira na detinjstvo i izaziva samo umiljenje, ali i nameru da se često pravi kod kuće.

Međutim, često rezultat nije to što se očekuje. Grešaka u spremanju kolača ima mngoo i jedan ili više njih su razlog za razočarenje.

Postoji mogućnost u brzini da se propusti neki sastojak, na primer prašak za pecivo ili pak njegove količine da nije u skladu sa količinom drugih sastojaka. Možda je posuda za pečenje previše velika i zbog testa da ne uspe da nadođe.

A možda vreme pečenja nije bilo dovoljno dugo i da kolač ne bude uspešan. Druga mogućnost jeste da sastojci nisu bili na sobnoj temperaturi i zato je nadošli vazdušasti kolač ostamo samo namera.

Evo koji su uobičajeni problemi prilikom pečenja kolača zbog kojih krajnji rezultat nije zadovoljavajuć.

Previše masan kolač

Ne samo previše velika količina masti, nego i nepravilno i nedovoljno mešanje sastojaka može učiniti da proizvod bude masan. Smesa treba da bude mućena dok ne postane homogena. U njoj ne sme biti grudvica.

Kolač zalepljen za tepsiju

Kalup za kolač

Nedovoljna količina masnoće pak daje obrnut efekat - kolač se lepi za tepsiju.

Ako dođe do takvog problema, treba da se prođe nožem između kolača i ruba tepsije. Posle se dno izlupka i sačeka se da se sam odvoji. Tepsija sa nelepljivim premazom rešava slične probleme.

Kolač nije ispečen iznutra

To se često dešava kada se kolač peče na višim temperaturama. Problem se lako rešava tako što se tepsija vrati nazad i pokrije se folijom da ne izgori spolja, ali da ispe da se ispeče iznutra.

Kolač postaje preterano suv

Problem se dobija prilikom dodavanja više brašna, nego što je potrebno. Rešenje je prelivanje gotovog kolača ili pokrivanje kolača kremom od maslaca.

Kolač je potonuo u sredini

Da ne bi došlo do takvog problema, prilikom pečenja vrata rerne se ne smeju često otvarati, takođe pre pečenja treba proveriti da li se brašno dobro pomešalo sa ostalim sastojcima. Da bi se prikrio takav nedostatak, kolač se može zaliti kremom od masalca.

Nedostatak zapremine

Kejk

Krivac za to što kolač ne raste jeste veoma dugotrajno mešanje smese. PReterano mešanje nije dobra ideja, umesto toga se koristi samonadolazeće brašno.

Mrvljiv ili tvrd kolač

Mrvljiv kolač se dobija prilikom lošeg odnosa tečnih sastojaka i nedovoljno jaja korišćenih u testu. Potrebna su veća jaja, a da ne bi bio tvrd, treba da se koristi mikser koji će dati homogenost smesi. Ako nemate takva, treba da budete upoznati sa tim kako se pravi kolač bez miksera.

Vlažna unutrašnjost

Kraća termička obrada, kao i greške u proporcijama vode do vlažne mase. Potrebno je ispoštovati tačne proporcije svakog sastojka.

Da biste izbegli ove greške, isprobajte ove isprobane recepte za neodoljiv posni kolač, neobičan čokoladni kolač ili bezglutenski kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest