bonapeti.rs»Saveti»Šta je karpačo?

Šta je karpačo?

Vannq88Vannq88
Pomoćnik kuvara
9138
Šta je karpačo?
Fotografije: Yordanka Kovacheva

Svaki pravi kuvar koji drži do sebe znašta je karpačo. Prema definiciji, karpačo je fino nasečeno sirovo meso ili riba, začinjeno maslinovim uljem i sirćetom.

Tradicionalno, karpačo se priprema od goveđeg mesa - bifteka, a da bi se pripremio potrebna vam je specijalna mašina ili veoma oštar nož, jer rez mora da bude fin i tačan, a da komadi budu veoma tanki.

Preporučuje se da se karpačo od goveđeg mesa servira sa prilogom od parmezana, čeri paradajza i sa salatom od rukole.

U današnje vreme je veoma popularan i karpačo od morskih plodova - različitih vrsta sirove ribe, sa jabukama, paradjzom i pečurkama.

Karakteristično za karpačeo je to, da sve komponente ovog jela treba da budu vlažne. Meso, koje ćemo koristiti, treba da bude odličnog kvaliteta, da bude veoma sveže i da bude biftek. Sos, koji se može dodati gotovom karpaču je obično od mleka, soka od limuna, majoneze, mlevenog bibera.

Tvrdi se da je poreklo karpača zasluga poznate dame plemićkog roda iz Venecije, koja ga je poručivala iz zdravstvenih razloga.

Postoji čitav niz jela koja se mešaju sa karpačom. Za ta jela se takođe koristi sirovo meso, ali je ono sitno naseckano i služi se sa sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji