Škembići i škembe čorba su jedan od kultnih obroka, ne samo kod nas, već i u čitavom regionu. Za klasičnu škembe čorbu ili škembiće, ima najmanje 100 recepata za ove specijalitete, a možete probati da napravite tursku škembe čorbu ili škembiće na srpski način.
Koji god od svih recepata za škembiće da izaberete i da li će zaprška biti sa mlekom, uljem i alevom paprikom ili sa kiselim mlekom i jajima, prvi i najvažniji uslov za ukusnu čorbu je da se škembići dobro očiste i da se iz njih ukloni miris.
Kako se čisti i što je najvažnije - kako se uklanja miris iz škembića je duga, prljava i prilično dosadna priča. U stvari, čišćenje i uklanjanje mirisa iz škembića idu ruku pod ruku, upravo zato što nečistoće doprinose karakterističnom mirisu kojeg želimo da se rešimo.
Najlakši način da uklonite miris škembića je da jednostavno kupite čiste škembiće iz prodavnice. Onda vam samo predstoji zadatak da ih pregledate, dobro isperite, opciono, da ih potopite u malo vode sa sirćetom i da ih kuvate dok ne budu spremni.
Međutim, ako imate sveže škembiće od tek zaklane životinje, morate se naoružati strpljenjem, sodom bikarbonom, krečom, sirćetom i ... da li smo rekli strpljenjem?
Pristupite čišćenju škembića, tako što želudac životinje utrljate veoma ozbiljno sa 1-2 šake negašenog kreča. Procedura liči pomalo na pranje ruku, stavljate kreč, trljate i tako sve dok kreč ne dopre svuda.
Nakon toga, ostavite škembiće nekih 10 minuta, isperite pažljivo i oštrim nožem skinite prljavštinu preostalu na stomaku struganjem. Ako je potrebno ponavite postupak, pa čak i treći put uradite isto.
Ako nemate negašeni kreč, možete očistiti i ukloniti miris škembića pomoću sode bikarbone i sirćeta. Škembe utrljajte sa dosta sode bikarbone, a zatim ga potopite u posudu sa sirćetom i ostavite da stoji tamo oko 30 minuta. Ponovite postupak sa trljanjem i struganjem.
Postoji mogućnost i da škembiće prelijete vrelom vodom, kako bi ga očistili i uklonili miris. Treba da skuvate dovoljno vode. Kada provri, u nju uronite škembiće na 20-30 sekundi, izvadite ih i stružite. Ovaj metod je najbrži. Kod ovog postupka se preporučuje da se prva voda odmah izbaci.
Komentari