Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega je sojin lecitin štetan?

Zbog čega je sojin lecitin štetan?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
3391
Zbog čega je sojin lecitin štetan?

Sojin lecitin se dobija u proizvodnji sojinog ulja i brašna. U prošlosti je sojin lecitin smatran otpadnim proizvodom. Međutim, 1939. otkriveno je kako ga je moguće iskoristiti u proizvodnji namirnica, tako da je danas soja lecitin prisutan u preko 1.000 vrsta namirnica.

Upotreba sojinog lecitina u prehrambenoj industriji je prilično česta. Takođe se koristi u farmaceutskoj industriji. Koristi se i za proizvodnju kozmetičkih proizvoda. U kulinarstvu, sojin lecitin se najčešće susreće u čokoladnim proizvodima. Sojin lecitin se može videtii na etiketama gotovo svih namirnica koje su prerađene. Na etiketi hrane koja sadrži sojin lecitin on je označen kao E 322.

Lecitin se takođe formira u našem telu. Može se izvući i iz biljaka. Prirodni lecitin koji možete dobiti iz semenki suncokreta, jaja, kikirikija i soje je čak i koristan za telo.

Sojin lecitin se takođe može uzimati i kao dodatak ishrani. Njegova upotreba ima blagotvorno dejstvo na normalno funkcionisanje srca i razvoj mozga.

Prehrambena industrija koristi sojin lecitin za produženje roka trajanja proizvoda.

Ipak, upotreba sojinog lecitina može biti mač sa dve oštrice. Kada jedemo prerađene namirnice koje sadrže soja lecitin ili E 322, možemo oštetiti naše telo jer soja koja se koristi za njegovu proizvodnju možda nije kvalitetna. Soja manjeg kvaliteta soje je genetski modifikovana (GMO) i moguće je da sadrži velike količine toksina, a to se može negativno odraziti na organizam.

Važno je napomenuti da soja koja se koristi u kulinarskoj industriji sadrži supstance koje mogu dovesti do hormonskog disbalansa. To takođe utiče na rad štitne žlezde. Kao što znate, štitna žlezda je odgovorna za mnoge važne procese u organizmu. Kad ne funkcioniše ispravno, telo strada.

Korišćenje sojinog lecitina tokom trudnoće može uzrokovati deformitet fetusa ili prerani porođaj. Kod prekomerne upotrebe sojinog lecitina, to jest namirnica koje ga sadrže, rizikujemo da ozbiljno oštetimo našu jetru.

Međutim, ako soja koja se koristi za proizvodnju sojinog lecitina nije GMO, nema rizika za ljudsko zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni