Semenke Suncokreta

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Suncokret

Tražite zdravu užinu? Uzmite šaku semenki suncokreta i uživajte u njihovoj čvrstoj, ali ipak nežnoj strukturi i utolite glad, tako što ćete istovremeno uneti dobru količinu nutrijenata. Semenke suncokreta su dostupne u prodavnicama tokom cele godine.

Suncokret je jednogodišja biljka, koja se gaji uglavnom zbog semenki koje su bogate uljima. Danas je suncokret u svetu treća kultura koja se gaji zbog proizvodnje ulja, a na prvom i drugom mestu su soja i repica. Vodeći proizvođači semenki suncokreta su Ruka federacija, Peru, Argentina, Španija, Francuska i Kina.

Semenke suncokreta su plod lepih suncokreta, čija je sredina jarke žute ili crne boje semena okružena laticama. Latinski naziv suncokreta je Helianthus annuus, koji je i odgovarajući za ovu biljku, budući da helios na grčkom znači "sunce", a anthus znači "cveće". Pošto semenke suncokreta imaju visok sadržaj masti, oe su jedan od osnovnih izvora za proizvodnju polinezasićenog ulja.

Istorija suncokreta

Smatra se da je suncokret poreklom iz Meksika i perua i da je to jedna od prvih biljaka koje su se gajile u SAD. Najraniji dokazi o gajenju suncokreta datiraju još od 2600 g pre Hrista na prostoru današnjeg Meksika. Smatra se da se još od samog početka gajenja ove biljke stvorio kult povezanosti sa Suncem, i to zbog sposobnosti suncokreta da se od jutra do mraka uvek okreće ka suncu. Za biologe je to čist heliotropizam - sposobnost koja pomaže biljci da se snabdeva potrebnim količinama sunčeve svetlosti, zavhvaljujući motoričnim ćelijama biljke.

Neki istraživači tvrde da još sa svojim dolaskom su konkvistadori videli lik neprijatelja u suncokretu, pa su zato ovu biljku povezali sa kultom sunca, a to ih je ujedinilo protiv nove vere. Smatra se da je upravo to bio razlog zašto su osvajači zabranili gajenje suncokreta.

Suncokret u Evropu siže u 16. veku, kada su u Španiju pored semenki ove biljke donesni i religijski artefakti u obliku suncokreta. Nakon prvobitnog gajenja u Španiji, trgovci počinju da šire ovu biljku i po Evropi. Na Balkanu gajenje suncokreta počinje u 20. veku.

Sastav semenki sunokreta

Semenke suncokreta

Semenke suncokreta sadrže velike količine omega-6 masnih kiselina i omega-9 masnih kiselina, minerale kao što je mangan, selen, bakar, fosfor i magnezijum. Sirove semenke su odličan izvor vitamina E, B1, B5 i B9.

U 100 g semenki suncokreta ima 21 g proteina, 11 g vode, 55.8 g masti, 622 kalorije, 44 mg kalcijuma, 4.1 g ugljenih hidrata, 4.2 mg gvožđa, 344 mg fosfora, 0.1 mg karotena, 24.6 mg vitamina E, 5 mg vitamina PP.

Odabir i čuvanje semenki suncokreta

- Ako kupujete semenke suncokreta u pakovanju, onda obratite pažnju da li je pakovanje hermetički zatvoreno.

- Ako kupujete semenke na meru, onda budite sigurni da li je prodavnica prometna, kako biste bili sigurni da su semenke sveže.

- Ako kupujete oljuštene semenke, izbegavajte one koje su požutele, jer su verovatno počele da propadaju.

Semenke suncokreta u kulinarstvu

- Ako želite da oljuštite semenke suncokreta, potrebno je da ih stavite u mašinicu za ljuštenje semenki, da se uklone i da ih potpoite u hladnu vodu, gde će sve suvišno isplivati na površinu. Ako pak nemate takvu mašinicu (verovatno kao i većina nas), možete ih staviti u činiju električnog miksera, da pustite mikser nekoliko puta i zatim da dodate vodu, kako bi sve isplivalo na površinu.

- Možete dodati semenke suncokreta u vašu omiljenu salatu sa tunjevinom, piletinom ili ćuretinom.

- Dodajte semenke suncokreta u mešanu zelenu salatu.

- Dodavanjem semenki u umućena jaja ćete učiniti da jaja imaju jedinstven ukus i teksturu.

- Koristite dobro samlevene semenke suncokreta umesto brašna da uvaljate meso.

Semenke suncokreta, pored koštunjavog voća, imaju široku primenu u pripremi raznih zdravih hlebova, kolača ili ukusnih keksova i slatkiša.

Očišćen suncokret

Koristi od semenki suncokreta

Semenke

- Vitamin E koji se nalazi u semenkama suncokreta deluje antiupalno i koristan je za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Semenke suncokreta su veoma dobar izvor vitamina E, glavnim antioksidantom koji je rastvorljiv u mastima. Vitamin E se širi telom i neutrališe slobodne radikale, koji mogu potencijalno da ugroze strukture i molekule koji sadrže masti, a to su ćelijske membrane, moždane ćelije i holesterol.

Štiteći ćelijske i molekularne komponente, vitamin E ima velika antiupalna svojstva, pa ublažava simptome astme, osteoartritisa i artrtisa - stanja u kojima slobodni radikali i upale imaju veliku ulogu.

- Fitosteroli - nalaze se u semenkama suncokreta i snižavaju holesterol. To su jedninjenja koja se nalaze u biljkama i koji imaju sličan hemijski sastav kao holesterol. kada se aktivno nalaze u našoj ishrani, upešno snižavaju holesterol, ojačavaju imunitet i smanjuju rizik od pojednih vrsta raka.

- Magnezijum koji se nalazi u suncokretovim semenkama smiruje nerve, mišiće i krvne sudove. Semenke suncokreta su veoma dobar izvor magnezijuma. Istraživanja su pokazala da magnezijum ublažava napade astme, snižava krvni pritisak, čuva od napada migrena, smanjuje rizik od srčanog udara ili infarkta.

- Selen u semenkama suncokreta poboljšava detoksikaciju i štiti od raka. Suncokretove semenke su dobar izvor selena - mikromineral, koji je od velikog značaja za organizam čoveka. Sprovedena istraživanja na osnovu životinjskog modela raka utvrđuju međusobnu vezu između unosa selena i pojave raka. Pokazalo se da selen podstiče obnavljanje DNK i sitnezu oštećenih ćelija, pa na taj način sprečava širenje ćelija raka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas