Lecitin

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196221
Dodaci ishrani

Lecitin je složeno organsko jedinjenje. Odnosi se na grupu fosfolipida (fosfatidi), koji su po hemijskom sastavu složeni estri glicerina sa masnim kiselinama. Uključuju fosfornu kiselinu i supstancu koja sadrži azot.

Glavni sastojci lecitina su holin (vitamin B4) i inozitol (vitamin B8). Holin i inozitol sagorevaju masnoće i sprečavaju masnu degeneraciju jetre.

Funkcije lecitina

Generalno, lecitin je prirodni sastojak svih ćelija u organizmu. Izvor je esencijalnih masnih kiselina, kolina i inozita, i esencijalni je sastavni deo mozga i nervnog tkiva. Nalazi se u zaštitnoj barijeri u unutrašnjosti želuca.

Lecitin je supstanca čisto biljnog porekla, koja se dobija iz soje i unosi kao dodatak ishrani, i doprinosi pravilnom proticanju niza procesa u organizmu.

Lecitini predstavljaju fosfolipide, koji podležu organizmu, što znači da se obnavljaju ili kroz sintezu u samom organizmu, ili kroz unos u obliku dodatka ishrani. U ljudskom organizmu čine 1% ukupne telesne težine. U većim količinama se nalaze u mozgu ili kičmenoj moždini.

Kao emulgator, lecitin pomaže apsorpciju i varenje masti i transport vitamina, rastvorljivih u mastima. Štiti i pomaže rad jetre. Pomaže u emulgaciji žučnog soka, deluje kao rastvarač holesterola, olakšava njegov transport kroz krvne sudove, a uporedo sa ovim, poboljšava njihovu prohodnost i protok krvi. U kombinaciji sa vitaminom E, lecitin je lek protiv starenja.

Sojin lecitin predstavlja prirodnu supstancu, čiji su glavni sastojci kolin i inozitol. Kolin igra ključnu ulogu u izgradnji strukture bioloških omotača (membrana), i sa vitaminima je. Inozitol unosimo u većim ili manjim količinama kroz namirnice biljnog porekla. U većim količinama se nalazi u soji, a u isto kato velikim količinama se odlaže u mozgu.

Funkcija kolina i inozitola je da budu katalizatori i da učestvuju u razgrađivanju masnoća. Lecitin poboljšava rad srčanog mišića. Praktično skoro svaki čovek ima povećanu potrebu za lecitinom zbog načina ishrane, koji je, u većini slučajeva, bogat masnoćama.

Lecitin je dobro poznato uspešno sredstvo za uklanjanje ili smanjenje bola u zglobovima. Obavezan je dodatak u ishrani ljudi koji pate od ovih problema. On će ukloniti bol, i nateraće Vas da osetite radost pokreta. U vezi sa tim, lecitin je koristan i za ljude koji su osetljivi na promenu vremena.

Ljudima koji se aktivno bave sportom, lecitin je dobro poznati dodatak. Osim što oslobađa od neprijatnog osećaja i bola u zglobovima, pomaže i za postizanje boljih sportskih rezultata.

Lecitin je vrlo koristan i za kosu, jer daje zdravu boju dlaci i smanjuje opadanje kose. Odlično je sredstvo i protiv pojave ekcema. Osim toga, poboljšava koncentraciju i sposobnost pamćenja, i deluje umirujuće na nervni sistem.

Suplementi

Sastav lecitina

U dodacima koji sadrže obrađen lecitin, se nalazi prirodni fosfolipid fosfatidil holin, kao i sledeći fosfolipidi u manjim količinama: fosfaditil etanolamin, fosfatidil inozitol i fosfatidna kiselina (fosfatidat).

Lecitin se može naći u kapsulama od 1200 mg, a cena je oko 900 dinara. Unosi se i u obliku granula. Lecitin pomaže apsorpciju vitamina A, D, E i K, povećava odbrambene snage organizma, i stimuliše stvaranje eritrocita i hemoglobina.

Način upotrebe lecitina

Unosi se po 1 kašika granula, sa kiselim ili svežim mlekom, ili sokom, dva puta dnevno. Kod adolescenata - 1 kašičica dnevno, tokom ili nakon obroka. Granule se mogu uneti i u suvom stanju, a nakon toga usta možete isplaknuti sa malo tečnosti. Kod prekomernih fizičkih i psihičkih napora, ili nakon bolesti, količine se mogu udvostručiti. Za decu se količine obično smanjuju na pola.

Dnevna doza fosfatidil holina se određuje prema procentu sadržaja aktivne supstance u datom proizvodu. Najbolje je pratiti uputstvo na pakovanju, jer procenat fosfatidil holina može da varira od 10% do 35% u lecitinu.

Koristi od lecitina

Lecitin je vrlo koristan kod anemije ili nakon bolesti. Pomaže kod transporta, pretvaranja i razgradnje masti u jetri. Održava nivoe holesterola u žučnoj kesi u rastvorljivom obliku, i na taj način štiti od pojave kamena u žuči.

Dodaci ishrani sa lecitinom igraju ključnu ulogu u predavanju nervnih impulsa, a imaju i blagotvoran uticaj na kožu, pomažu za poboljšanje funkcije srčanog mišića i smanjenje rizika od ateroskleroze.

Lecitin pomaže u održavanju optimalnih nivoa holesterola i masnoća u organizmu, doprinosi zaštiti jetre od naslaga masnoće, i poboljšava funkcije mozga: pamet i koncentraciju.

Lecitin je vrlo važan za usvajanje vitamina, rastvorljivih u masti, i važan je za stare ljude, kao dodatak ishrani. Primenjuje se kod bolesti vena, kod proširenih vena i osteoporoze, aktivirajući fosfor u organizmu koji se nalazi u sastavu kostiju. Koristi se u rehabilitaciji ćelija jetre kod alkoholičara, za detoksikaciju jetre.

Lecitin obnavlja omotače nervnih ćelija, ubrzava metabolizam masnoća (njihovo sagorevanje), a pomaže i protiv stresa. Lecitin ima blagotvorno dejstvo i u PMS-u, a osim toga štiti grudi i sluznicu materice.

Lecitin "čisti" zidove krvnih sudova i jača srčani mišić, i zato se kod problema sa srcem može unositi kao dodatak.

Tvrdi se da lecitin pozitivno utiče na seksualnu aktivnost, normalizujući funkciju polnih žlezda. Lecitin čini kosu lepom i smanjuje opadanje kose, poboljšava pamćenje, a zbog njegovog sedativnog dejstva je pomoćnik u borbi protiv nervoze i depresije.

Predoziranje lecitinom

Kod normalnih doza (prema uputstvu proizvođača na pakovanjima), nema dokazanih neželjenih efekata. Kod doza preko 30 g dnevno, mogući su gastrointestinalni problemi, vrtoglavica, mučnina, povraćanje i dijareja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas