Kafa je obavezan deo svakodnevnog života mnogih ljudi, ali šoljica kafe koju naručite u kafiću verovatno se razlikuje od kafe koju kuvate kod kuće. Ono što određuje napitak je vrsta kafe u zrnu koja se koristi, način na koji se peče, melje i priprema.
Ljudska reakcija na kafu ili kofein takođe može veoma da varira od osobe do osobe.
Niske do umerene doze kofeina (50-300 mg) mogu dovesti do povećane budnosti, energije i sposobnosti koncentracije, dok veće doze mogu imati negativne efekte kao što su anksioznost, nemir, nesanica i ubrzan rad srca.
Kafa u zrnu
Zrna zelene kafe imaju mnogo veću težinu od pečenih smeđih zrna. Prženjem ili pečenjem se gubi 20% ukupne količine zrna, što znači da se od 10 kg zrna zelene kafe dobija samo 8 kg ispečene kafe.
Koliko grama kafe vam je potrebno za 1 šolju vašeg omiljenog osvežavajućeg pića?
Standardna količina za jednu dozu kafe je 7 grama po šoljici. To je oko 56 zrna kafe, u zavisnosti od mnogih faktora.
Od 1 kg zrna kafe trebalo bi da dobijete oko 120-140 šoljica kafe. Ova cifra se podeli sa dva ako pijete dvostruku dozu - 60-70 šoljica. Ako volite raznovrsnost, pa pijete i obične kafe i duple doze, ovo će vam ostaviti 90-105 šoljica od celog pakovanja kafe u zrnu.
Težine
250 g kafe je jednako 35 pojedinačnih doza i 17 duplih doza kafe.
500 g je jednako 70 pojedinačnih i 35 dvostrukih doza.
1000 g je jednako 140 pojedinačnih i 70 dvostrukih doza.
A kada znate koliko kafe dobijate iz 1 kg kafe, možete napraviti savršeni napitak od kafe.
Komentari