Uobičajeno je mišljenje da kada kuvate pirinač odnos pirinča i vode treba da bude 1:3. To znači da se u jednu šolju pirinča dodaju tri šolje vode. Ali ovaj odnos može varirati od 1:2,5 do 1:4.
Naravno, količina je približna jer postoje desetine vrsta pirinča, koje imaju različit sadržaj skroba i zbog toga im je potrebna različita količina vode ili bujona za kuvanje.
Najbolje je da proverite pakovanje pirinča jer se tamo obično navodi tačan odnos pirinač/voda za određenu sortu.
Pre nego što počnete da kuvate pirinač, trebalo bi da ga isperete najmanje 7-8 puta hladnom vodom da biste isprali skrob, koji kasnije može da izazove lepljenje. Pripremljenu vodu prokuvajte, dodajte pirinač i kuvajte oko 10-15 minuta na umerenoj vatri, pa ugasite vatru, ali posudu ostavite odozgo još najmanje 10-15 minuta da pirinač upije svu tečnost.
A kako da pripremite supu od spanaća sa pirinčem, zečetinu sa pirinčem ili jednostavan posni pirinač sa lukom možete naučiti iz naših recepata sa pirinčem.
Pogledajte takođe koliko dugo se kuva pirinač i kako da se pirinač ne lepi.
Komentari