Losos je poznat kao riba za svaku priliku. Sprema se po celom svetu na sve moguće načine - pržena, dinstana, pečena na roštilju ili u rerni, čak se jede i sirova, tako što je prethodno marinirana.
Ovaj članak je posvećen mariniranju lososa - uz pomoć naših saveta možete lososu dati odličan ukus.
Važno je da zapamtite samo jednu stavr: losos mora da bude svež, da ne bi morao previše dugo da stoji u marinadi.
Marinade za lososa
Marinada za lososa sa limunom
Kiselina koja se nalazi u limunovom soku dobro omekšava meso lososa, pa je u takvoj marinadi dovoljno da se drži samo jedan sat ili dva - to je dovoljno da bi se riba nakisla. Izmešajte limunov sok sa isečenim belim lukom i izrendanim limunom, dodajte kurkumu i đumbir, mešajte što više možete i ovom smesom prelijte lososa. Nakon toga stavite u frižider u hermetički zatvorenu posudu.
Marinada Terijaki za lososa
Terijaki sos ima jak ukus, tako da nemojte držati ribu previše dugo u ovom sosu, maksimum 2 sata. Priprema se na sledeći način: pomešajte 1 čašu soja sosa, pola čaše biljnog ulja, dodajte 3 supene kašike šećera i 3 iseckana čena belog luka, 1 kašiku đumbira i 2 kašike šerija. Stavite filet lososa u gotovu marinadu, prekrijte i ohladite.
Marinada za lososa sa mirođijom
U ovoj marinadi se tačno ponavljaju sastoji marinade sa limunon, jedina razlika je što ovde treba da dodate nekoliko supenih kašika suve mirođije. Kako bi ukus limuna postao slabiji, možete smanjiti nejgovu količinu i da kompenzujete nedostatak sirćeta crvenim vinom.
Usoljeni losos
Za usoljenog lososa možete iskoristiti ovu jednostavnu metodu. Rastopite 2 supene kašike soli u 2 čaše vode i sipajte na ribu tokom dva sata. Razredite 200 ml suncokretovog ulja sa 2 supene kašike sirćeta. Nakon toga iscedite lososa iz slanog rastvora, stavite u teglu, dodajte korijander, karanfilić, lovorov list i napunite maslacem. Ako želite da ukus bude zasitan, ostavite da losos odstoji još nekoliko sati.
Losos na roštilju
Ako odlučite da se losos sprema na roštilju, evo jednog savršenog recepta:
Pomešajte pola čaše suvog belog vina, pola čaše soja sosa, jednu četvrtinu čaše vode, iseckan luk, usitnjeni beli luk, karanfilić, 2 supene kašike šećera, prstohvat bibera i Tabasko sos, kako biste marinirali lososa. Ribe treba da se drže u marinadi do sat vremena. Ne zaboravite da se grilovani losos sprema samo 5 minuta, a u receptu vino možete zameniti svetlim pivom.
Kako možete da primetite, svi recepti za lososa su veoma prosti.
Evo nekoliko niajansi na koje treba da obratite pažnju:
- Preporučuje se da se riba ne drži u metalnim posudama;
- Uvek koristite staklene i plastične posude.
I još jednom želimo da vas podsetimo da losos mora da bude svež da biste dobili zaista apetitnnog mariniranog lososa.
Bon apeti!