Bonapeti.rs»Saveti»Kako da sačuvamo jabuke za zimu?

Kako da sačuvamo jabuke za zimu?

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
82014
Kako da sačuvamo jabuke za zimu?

Čuvanje u svežem stanju

Za uspešno čuvanje jabuka, od posebnog značaja je pravilno odrediti njihovu zrelost i vreme kada ih beremo. Prevremeno ubrani plodovi nemaju dovoljnu bolu, nižeg su kvaliteta ukusa i kod čuvanja brže uvenu i lako se kvare. Kasnije ubrani plodovi brzo dobijaju strukturu brašna i zbog toga njihov rok trajanja prilikom čuvanja biva kraći.

Berba jabuka treba da se obavi u trenutku kada su plodovu završili rast i zelena boja se promenila u žutu, a semenke su dobile tamno braon ili crnu boju i kada se plodovi lako kidaju sa drveta. U tom momentu, letnje sorte jabuka su dobre za konzumiranje. Jesenje sorte, ipak moraju da posle branja dozreju 15-30 dana, a zimske od jednog, pa do tri meseca.

Duže čuvanje mogu da izdrže zimske sorte jabuka: Kaselska reneta, Kneževa reneta, Zlatna reneta, Ajdared, Gloster, Jonatan, Zlatni delišes, Crveni delišes i mnoge druge lokalne sorte.

Pre berbe, plodovi se prskaju 1%-ntnim rastvorom Bordovske čorbe (plavog kamena), kako bi se sačuvale od gljivičnih oboljenja za vreme skladištenja. Kod berbe, plodovi se skidaju sa celim drškama i pažljivo se njima rukuje, kako se ne bi oštetlili ili povredili. Istovremeno sa branjem se vrši i selekcija plodova po veličini, boji, obliku i po tragovima oštećenja i bolesti.

Jabuke se ređaju u gajbice ili plitke kutije, koje su obložene papirom, a kada se napuni, gajbica se pokrije papirom. Najbolje je da se svaki plod posebno umota u papir. Pre nego što se unesu u prostor za skladištenje, plodovi se ostavljaju preko noći napolju da bi se ohladili. Ipak, na plodove ne treba da padne rosa.

Kutije se slažu u 6 -7 redova na udaljenosti od 20 centimetara od zida. U prostoriji za skladištenje mora biti održavan povoljan režim- prostorija mora biti tamna, da ima pogodnu temperaturu (1 do 6 stepeni), vlažnost (85-95 odsto) i gasovitu sredinu. Dostup vazduha treba ograničiti u meri u kojoj je osigurano normalno disanje voća. Veće količine jabuka iz lokalnih otpornih sorti mogu da se skladište u dubokim jamama na otvorenom. Izrađuju se na suvim mestima bez vode sa severnim izlaganjem. Na dnu trapova, koji su dubine od 100 cm i dužine po potrebi, stavlja se drvena rešetka na koju se postavlja slama ili paprat. Isti materijal izoluje plod od zidova trapa ili jame. Jabuke se stavljaju u kutije ili u rasutom stanju.

jabuke se ređaju u oblik piramide. Pokrivaju se slojem slame ili paprati od 30-50 cm i suvom zemljom odozgo. Odvodni kanali se izvode sa obe strane duž jame. Naravno, jabuke možemo konzervirati i na taj način ih sačuvati u obliku soka od jabuke,slatka od jabuke, marmelade, pirea ili vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji