Za šta je sve dobar sok od ribizle?

Za šta je sve dobar sok od ribizle?

Aromatičan, ukusan i zdrav - sve ovo važi za ribizlu.

Podaci govore, da je ribizla bila divlja biljka i da je uspevala u šumi. Monasi su zaslužni za njegovo gajenje, jer su ga iz šume preneli u bašte manastira i na taj način je jedinstvena ribizla postala popularna.

Sok od ribizle zaslužuje posebnu pažnju, jer ima visok sadržaj vitamina i minerala. Veoma je bogat vitaminom C. Dovoljno je da obezbedite samo jednu šaku ovog ploda i da dobijete dnevnu dozu ovog vitamina.

Takođe, u soku od ribizle ima visokog sadržaja vitamina E, koji pomaže organizmu da apsorbuje askorbinsku kiselinu, sadrži karotin i vitamin B. Iznenađujući je podatak, da je količina vitamina E u ribizli veća od sadržaja ovog vitamina u svim voćkama zrnaste strukture, osim šipurka i smokve.

Sok od sveže ribizle je bogat kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom i magnezijumom. Kao dopuna pobrojanim mineralnim elementima, sok sadrži i pektin i tanine, aima i visok sadržaj organskih kiselina i eteričnih ulja.

Koliko je koristan sok od crvene ribizle

Sok od crvene ribizle, ima osobine koje se manifestuju u širokom spektru delovanja na čitav ljudski organizam, a pored toga ima i prijatnu aromu i jedinstven ukus. Zahvaljujući svom sastavu, ojačava imuni sistem, olakšava glavobolje kod nazeba, stimuliše apetit i poboljšava proces varenja hrane i metabolizam.

Svaka popijena čaša soka od ribizle pomaže u ojačavanju zidova krvnih sudova, poboljšava sastav krvi, normalizuje funkciju jetre i reguliše krvni pritisak.

Sok od ribizle, čija se pozitivna svojstva ne mogu poreći, je obavezan za osobe koje pate od simptoma multipleks skreloze, jer ovaj napitak-čudo ima jak anti sklerotični efekat.

Sok ima pozitivan efekat u borbi sa otocima i takođe je u stanju da deluje kao antioksidant ili antispazmatik, ima holerijski efekat i okrepljuje.

Sok od crvene ribizle je veoma lekovit!

Postoji čitav niz recepata za lečenje, koje su naši preci koristili, ali su danas zaboravljeni. U kategoriju zaboravljenih, ali efikasnih sredstava za lečenje, može da se doda i ribizla. I to ne samo plodovi, već i listovi, a takođe i sok.

Dovoljno je da promešate sveži sok ribizle i med (jedan deo soka - dva dela meda) i da dobijenu smesu uzimate redovno za spuštanje pritiska, kao prevenciju arterosklerozi.

Možete da probate i drugi recept: četvrtinu čaše soka, jednu kašiku meda i jednu čašu vode promešajte. Uzimajte tri puta na dan. Ovim lekom ćete se rešiti anemije.

Bol u grlu, promuklost i magareći kašalj, mogu da se izleče u jabržem roku, ako probate sok od ribizle, pomešan sa sokom od šipurka u odnosu 1:1.

Sok od ribizle - Kontraindikacije

Nezavisno od izobilja pozitivnih efekata ribizle i njenih terapisjkih osobina, nije moguće da baš svako koristi sveži plod ili sveže isceđeni sok ribizle za medicinske potrebe. Ovaj sok ne mogu da uzimaju osobe, koje su pretrpele infarkt, ako i osobe sklone formiranju krvnih ugrušaka.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji