Priroda nudi svoje najveće blago u malom pakovanju. Ova maksima se u punoj snazi odnosi na ribizlu, voće poznato i kao crno francusko grođže.
Ova evropska biljka poznata je po jednoj iznenađujućoj činjenici, nije bila deo namirnica poznatih milenijumima. Prvi podaci o tome u zapadnoj Evropi datiraju još iz srednjeg veka, a kod nas se donedavno uopšte nije znalo za nju.
Međutim, mali srodnik borovnice i aronije sadrži neverovatno bogatstvo supstanci korisnih za organizam. Evo najvažnijih od njih i njihovih zdravstvenih koristi.
Evo sadržaja korisnih supstanci u ribizli.
Vitamini u ribizli
Ribizla ima najbogatiji sadržaj vitamina kombinovanih u jednom voću. Izuzetak je samo vitamin P. Od sadržaja vitamina posebno se ističe sadržajem vitamina C. Samo ljuta paprika prevazilazi ribizlu po količini korisnog vitamina. Ali zanimljivija je kombinacija vitamina C sa rutinom, što čini vitamin C 20 puta korisnijim. Osim toga, vitamin C u ovom voću zadržava svojstva i nakon toplotne obrade.
Antocijanini u ribizli
Antocijanini su karakteristični za svo tamno voće i povrće. Ovo je vrsta flavonoida sličnih vitaminu P, prirodni su antioksidansi koji uklanjaju slobodne radikale i važni su za cirkulatorni sistem i kapilare.
Mikro elementi u ribizli
Mali crni plod sadrži mnogo mikro elemenata. Među njima, kalijuma je 2 puta više nego u bananama. Takođe sadrži magnezijum, kalcijum, fosfor, mangan, gvožđe, bakar, cink i jod. Korisne omega-3 masne kiseline predstavlja gama linolenska kiselina, koja je važna za nervni sistem i za snagu kose i noktiju, kao i za reproduktivnu i mentalnu stabilnost.
Koristi od ribizle
Ovo voće je korisno i u ishrani i kao lekovito sredstvo. Koriste se svi delovi biljke.
Evo nekih od koristi od ribizle.
- Sveže voće, kao i njegov sok, jačaju imunitet;
- Korisni sastojci u njemu sprečavaju neke od najtežih bolesti - rak, dijabetes, srčani udar;
- Kalijum po svom sadržaju je prevencija srčanih oboljenja, bubrežnih tegoba i bolesti koje izazivaju oticanje i zadržavanje vode u organizmu;
- Sadržaj gvožđa čini ga korisnim voćem kod anemije;
- Čaj od listova ribizle štiti od gripa, a u kombinaciji sa medom deluje kod upale grla;
- Zbog niskog glikemijskog indeksa i malo šećera, ribizla je korisna za dijabetičare;
- Voće u malim količinama zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminima i mineralima.
Pogledajte takođe: Za šta pomaže prokuvani čaj od ribizle?
Komentari