Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je dobar sok od krompira?

Za šta je dobar sok od krompira?

Jana G.Jana G.
Početnik
186
Krompir

Krompir je veoma koristan, sadrži vredne hranljive materije. Pored skroba, krompir sadrži proteine i masti, celulozu i dijetetska vlakna, organske kiseline, mnogo vitamina.

Krompir sadrži vitamin C, E, PP, vitamine B, karoten, kalijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, kalcijum. Sirovi krompir sadrži koristan prirodni šećer koji telo lako apsorbuje.

Sok od sirovog krompira je vredan proizvod kako za prevenciju tako i za lečenje raznih bolesti. Sok od krompira je koristan za lečenje spoljašnjih i unutrašnjih tegoba.

Sok od krompira treba konzumirati odmah nakon pripreme. Najbolje je sok od sirovog krompira iscediti sokovnikom. Možete koristiti i vekovima staru metodu – krompir se krupno narenda, a zatim procedi i istisne kroz gazu.

Najbolji za pravljenje soka su ružičasti i crvenkasti krompir duguljastog oblika, oni sadrže više vitamina i hranljivih materija.

Sok od krompira je koristan samo od jula do februara, jer nakon toga stari krompir akumulira solanin – otrovnu supstancu, koja može da izazove trovanje.

Pre nego što popijete sok od krompira, trebalo bi da jedete uglavnom voće i povrće najmanje jedan dan. Isključite slanu, začinjenu i mesnu hranu iz svog menija dok se lečite sokom od krompira.

Sok od krompira deluje lekovito na stomak. Uz njegovu pomoć mogu se izlečiti hronični gastritis, čir, kolitis, zatvor.

Gorušica takođe nestaje nakon nekoliko dana lečenja sokom od krompira. Tok tretmana traje deset dana, nakon čega sledi desetodnevna pauza.

Čaša sveže isceđenog soka od krompira popije se ujutru na prazan stomak, a zatim se leži pola sata. Doručak treba jesti ne ranije od jednog sata nakon ispijanja soka.

Od tri krompira dobija se jedna šolja soka. Rezultat tretmana se pojavljuje nakon nekoliko dana. Za gastritis sa povećanom kiselošću piti pola šoljice soka od krompira pre jela deset dana.

Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, pijte četvrtinu šolje soka dnevno, zatim pola, pa tri četvrtine šolje. Pijte ga tri puta dnevno dvadeset dana, pola sata pre jela.

Zatvor i glavobolja će se otkloniti ako tri puta dnevno pijete pola šolje soka od krompira. Snižava pritisak i koristan je za hipertoničare.

Ako ste stalno pod stresom i nervozni, tri puta dnevno, pola sata pre jela, pijte mešavinu od dva dela soka od krompira, dva dela soka od šargarepe i jednog dela soka od celera. Ukupna količina za jednu porciju je pola šolje soka od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest