Ima li opasnosti od predoziranja selenom?

Ima li opasnosti od predoziranja selenom?

Selen je mineral koji se uglavnom nalazi u zemlji, kao i u vodi i u našoj hrani. Ovaj mineral igra ogromnu, ključnu ulogu u održavanju našeg tela u savršenom stanju.

Uključen u metabolizam ima ogroman antioksidativni efekat, igra ogromnu ulogu u zaštiti naših očiju - posebno u promenama koje se odnose na starost koje dolaze sa godinama.

Mineral se može dodavati kroz ishranu koja je raznovrsna i uravnotežena. Ako to nije dovoljno, prema nalogu lekara, mogu se dodavati i dodaci ishrani obogaćeni selenom.

Dobri izvori selena - najviše brazilski orah, morska riba, tuna, haringa i druge vrste i orasi. Od mesa, najviše selena imaju govedina i piletina. Takođe sve vrste celih žitarica.

Selen usporava starenje, štiti DNK od oštećenja, pomaže u regeneraciji kože, kose, noktiju. Najznačajnije je da blagotvorno deluje na štitnu žlezdu, takođe na kardiovaskularni sistem, i mnoge druge, a kod nedostatak selena dovodi do podložnosti organizma virusima i infekcijama.

Neželjeni efekti unosa selena uopšte nisu primećeni. Nema negativnih efekata prilkom produženog unosa. Predoziranje selenom može rezultirati lošim zadahom, nekim poteškoćama u stomaku, razdražljivošću, nervozom, može dovesti do oštećenja jetre, pa se zato obratite odgovarajućem lekaru.

Zbog toga unos za decu od 3 do 13 godina varira od 20 do 40 mikrograma naspram godina, a kod odraslih je oko 55 - 70 mikrograma, zavisno od pola osobe.

Selen se može uzimati sa drugim lekovima.

Mineral selen je ključni element u punom delovanju ljudskog organizma. On je faktor zdravlja i prirodne ravnoteže u našem telu.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji