bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Opasnost od predoziranja kafom

Opasnost od predoziranja kafom

MarinaMarina
Pomoćnik kuvara
819
Danska kafa

Kafa je jedan od najpopularnijih i najviše konzumiranih napitaka u svetu.

U umerenim dozama ona daje telu energiju, bistrinu misli i dobro raspoloženje. Upravo zbog tih osobina ovog kofeinskog napitka ljudi mogu da preteraju sa ispijanjem kafe.

Za normalnu dozu se smatra ispijanje do 3, eventualno 4 šolje kafe. Dobro je to što simptomi predoziranja kafom se mogu brzo ustanoviti i lako prepoznati. Neki od prvih simptoma su: depresija, umor, sanjivost, nagle promene raspoloženja, nervoza, agresija, aritmije, crvenilo lica, itd.

Najraniji simptomi predoziranja se mogu pojaviti oko 20 minuta nakon ispijanja suvišne šolje kafe. Nešto teži su simptomi koji slede kasnije. Da se oni pojave, potrebno je više vremena. Tada ovaj kofeinski napitak počinje da se apsorbuje u želucu. Takvi simptomi su najčešće: često mokrenje, mučnine, halucinacije, modra koža, grčevi i nesanica. Naravno, kod svakog su ti simptomi drugačiji.

Kafa
Fotografija: gbtimes

Kafa koja se rastvara često sadrži teobromin. On može negativno uticati na bubrege, budući da zadržava vodu u telu.

Kafa deluje depresivno na ljudsko telo, tako što eliminiše sve vitamine i minerale i sprečava njihovu apsorpciju u tankom crevu. Zato se ne preporučuje ispijanje kafe nakon obroka.

Da bi se višak kofeina eliminisao iz tela, potrebno je da se koristi neki diuretik ili ispiranje želuca. Kod blažih simptoma nije potrebna hospitalizacija. Tada je poželjno da se poveća unos vode.

Eksperti kažu da jedna šolja espresa treba da se konzumira uz najmanje jednu čašu vode. Banane su drugo sredstvo kojim možete eliminisati drhtavicu i pritisak, koji su posledica predoziranja kafom.

To je tako jer banane sadrže dosta kalijuma, koji blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem. Čist vazduh i lagane vežbe takođe pozitivno mogu delovati kod pojedinih simptoma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest