Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje namirnice su najbogatiji izvori selena

Koje namirnice su najbogatiji izvori selena

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
13
Namirnice sa selenom

Selen je posebno vredan mineral za ljudsko zdravlje, koji ima izuzetno moćno delovanje i zbog toga nam je neophodan sam u malim količinama. On igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju tela i normalnom proticanju metaboličnih procesa koji se odvojaju u organizmu.

Selen deluje kao antioksidans i štiti telo od oštećenja izazvnih oskidativnim stresom. Reguliše funkciju štitne žlezde, poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i raka.

Takođe, ovaj jak mineral jača imuni sistem i usporava mentalni pad koji se javlja sa godinama. Poslednje, ali ne najmanje bitno, on se brine o našoj lepoti, poboljšavajući stanje kose i kože.

U nedostatku selena u telu najčešći simptomi su: umor, mišićna slabost, česta bolest, poremećaji srčanog ritma, visok holesterol, ateroskleroza, problemi sa štitnom žlezdom.

Pogledajte zahvaljujući kojim naimrnicama bogatim selenom možete da održavate dobro zdravlje.

Brazilski orah

Ima mnogo selena u brazilskom orahu

Ne prosto ukusni, nego i veoma korisni, brazilski orasi su neosporno šampinom po visokom sadržaju selena. Jedan orašasti plod može da obezbedi do 75 mikrograma selena na dan, što skoro pokriva neophodnu dnevnu dozu za odraslog čoveka. Važno je da se zna da ne smeju da se konzumiraju više od 2-3 orašasta ploda dnevno, kako bi se izbeglo preterano nagomilavanje selena u tkivima tela.

Morski plodovi

Različite vrste ostriga, školjki, puževa i rakova su odličan ozvor selena i gvožđa, cinka, bakra i vitamina B12.

Riba

Selen u ribi

Neke vrste ribe poput antlatske velikoglave, konzervirane ribe tunjevine, sabljarke, lososa, marinirane haringe, konzervi inćuna, sadrže solidne količine selena. Osim toga, bogati su proteinima i nizom vitamina - B1, B2, B3, B6 i B12.

Džigerica

Džigerica obiluje različitim hranljivim materijama, uključujući i selen, pri čemu jagnjeća džigerica obezbeđuje najviše ovog dragocenog minerala.

Žitarice

Žitarice sa selenom

Pšenica, pirinač, ovas, raž, heljda i druge vrste sadrže niz elemenata potrebnih ljudskom organizmu kako bi se u potpunosti razvijao, uključujući i selen.

Jaja

Kuvana jaja nam dostavljaju tako neophodne proteine, vitamin D i naravno selen.

Suncokretove semenke

Osim što su bogate proteinima, biljnim nezasićenim mastima, vitaminima E, B1 i B6, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom, sadrže i zavidnu količinu selena.

Iako je selen važan i koristan za zdravlje, treba da budemo pažljivi i da ne preterujemo sa njegovim unos, s obzirom na to da višak selena u organizmuz može da dovede do lošeg daha, dijareje, čak opadanja kose i čak nekih zdravstvenih problema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest