Punjene tikvice iz rerne su jedan veoma lak recept za pripremu, međutim kada se prilagodi nadev sa kojim punimo takozvane čamce od tikvice.
U mnogim receptima za punjene tikvice ćete naći jedan rasprostranjen nadev, a to su jaja sa sirom i kravlje mleko. Ova vrsta nadeva je odgovarajuća za ovo povrće, ali ako ga koristimo, treba da znamo da možemo direktno da napunimo tikvice i da ih stavimo u rernu, zato što će se ispeći sa tikvicama u isto vreme.
Ako koristimo drugu vrstu nadeva, koja na primer uključuje mleveno meso, treba da napravimo pripremu pre punjenja tikvica, zato što ovaj nadeh zahteva prethodnu termičku obradu, prženje sirovog mlevenog mesa ili mesa, zato što vreme pečenja tikvica i ove vrste nadeva nije jednako, i sam recept neće biti uspešan.
Kakav god nadev da izaberete, obavezno vodite računa o vremenu za pripremu pre punjenja i vremena pečenja.
Vreme za pečenje napunjenih tikvica zavisi od procesa kada provri i ispari voda na dnu (oko jedan prst, jedan i po u zavisnosti od veličine tikvica). Obično je potrebno oko 30 minuta za pečenje punjenih tikvica.
Važno je da se izaberu tikvice jendake debljine i dužine. Kada voda provri i počne da isparava sa dna, možemo probosti tikvicu čačkalicom za zube da vidimo da li je gotova. Čačkalica treba da ulazi i izlazi slobodno iz tikvice.
Izvadite pleh i rerne i nakon toga pospite kačkvaljem, pecite još malo - nekoliko minuta dok ne bude gotovo i uživajte u jednom ukusnom jelu.
Komentari