Bonapeti.rs»Saveti»Sa čime da serviramo prženu ribu?

Sa čime da serviramo prženu ribu?

Potrebitel#246858Potrebitel#246858
Pomoćnik kuvara
137
Sa čime da serviramo prženu ribu?

Opšte je poznato koliko je korisno konzumiranje ribe i proizvoda od ribe, posebno za adolescente. U želji da unesemo raznolikost u garnirung uz prženu ribu, gledamo šta je odgovarajuće za nju.

Prvo, treba da znamo koje vrste ribe su odgovarajuće za prženje.

Kao rezultat mog istraživanja, daću sintetizovane informacije o nekim popularnim ribama. Od slatkovodnih riba za prženje su odgovarajuće pastrmka, losos, beli amur, grgeč. Od morskih riba odgovaraju morska pastrmka, morski grgeč, bakalar, ajkula, sabljarka, haringa, sardina, šarun, riba iglica, morski som, hek /oslić/, oslić hoki.

Sve one se odlikuju nežnim vezivnim tkivom i krehkim i mekim mišićnim tkivom.

Osim klasičnog priloga od prženog krompira ili kuvanog krompira, posutih vrelim maslacem, sitno iseckanim peršunom i kriškama limuna, za ribu odgovara i prilog od graška, preliven maslacem, jer grašak može igrati ulogu podloge, na koju se može staviti pržena riba.

Veoma ukusan prilog su pečurke, dinstane cele. Kiselina limuna može biti zamenjena kriškama kiselih krastavčića za radost dece. Kada sezona dozvoli, sveže salate od lisnatog povrća, paradajz, kupus i šargarepa, dinstana boranija, pečene paprike se preporučuju kao dodatak uz prženu ribu.

Prijatnu razlonikost kao prilog će uneti kriška sira ili tvrdo kuvanog jajeta, isečenog na pola i nekoliko maslina.

Za prženu ribu je odgovarjaući prilog od pirinča, testenina /sitna/, domaće prpremljeni gust sos od paradajza ili pečeni paradajz sa maslacem.

Zabavan je dodatak prženih trouglova od hleba, čija je kora prehodno isečena. Oni su dobri i kada su sa prženom ribom serviramo soseve za ribu kao prilog. Sosevi nam pomažu da postignemo raznolikost, miris i ukus jedne vrste ribe.

Tartar sos se preporučuje za konzumiranje sa ribom. On je kategorizovan u kulinarstvu kao grupa hladnih soseva. U 400 g majoneza se dodaje jedan kiseli krastavčić i pola glavice luka, sitno iseckane ili rendane. Dodaju se dva kuvana i izgnječena žumanca. Pomešamo sa pola veze iseckanog peršuna i sokom jednog limuna. Sve dobro promešamo i posipamo mlevenim biberom. Serviramo hladno.

Drugi odgovarajući sos za ribu je sos sa inćunima. On spada u grupu toplih soseva i priprema se od osnovnog svetlog ribljeg sosa: 500 g ribljeg bujona, 50 g brašna, 25 g maslaca.

Propžimo brašno u rastopljenom maslacu i uz neprestano mešanje sipamo polovinu bujona. Nakon 10 minuta dodajemo preostali deo bujona i vri još 20 minuta, nakon toga precedimo. U gotov svetao sos dodajemo 50 g maslaca, 2 filea inćuna i 2 žumanca. Smesu mutimo štapnim mikserom i serviramo topao.

Istraživanja su pokazala da jedna porcija ribe, čak i pržena, ima manje kalorija i štetnih masti nego jedan burger.

Uvek birajte ribu umesto sendivča i burgera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji