U ne tako dalekoj prošlosti, kompoti su bili jedini način da se voće konzumira van aktivne sezone. Tada su se i ispred stambenih zgrada u velikim gradovima okupljali ljudi koji su ložili vatru i kuvali tegle kompota u velikim kazanima.
Priprema kompota je čitava umetnost koja se kod nas prenosi od usta do usta. A tačan recept, u kome je zabeleženo vreme kuvanja raznih vrsta kompota, prenosilo se sa majke na ćerku.
Pošto su plodovi voća relativno krhki i ne zahtevaju dodatnu kulinarsku obradu, njihovo kuvanje u obliku kompota od breskve ili kompota od šljiva ne bi trebalo da traje duže od 10-15 minuta.
U suprotnom, rizikujete da se plodovi raspadnu i svi vaši napori propadnu. Kompoti od krušaka, kupine se kuvaju oko 10-15 minuta. Šljive, višnje, grožđe i kajsije se kuvaju ne više od 10 minuta.
Najduže se kuva kompot od dunja, koji treba da se kuva oko 20-30 minuta. Trešnjama i ribizlama je potrebno 5-10 minuta.
Pogledajte i kako se zatvaraju kompoti, koliki rok trajanja imaju kompoti i koliko šećera se stavlja u kompot.
Komentari