Krompir daje mnoge hranljive sastojke našem dnevnom meniju. Kada su skuvani, možemo da ih koristimo kao prilog uz obrok ili krompir salatu. Krompir nije teško skuvati i najverovatnije to radite svaki put na isti način. Sledeći put probajte na drugi način, jer postoji nekoliko načina da se skuva krompir. Pogledajte o čemu se radi:
Skuvajte mladi krompir
Koru pažljivo operite i nemojte je ljuštiti. U šerpu nalijte hladnu vodu, dodajte prstohvat soli i ostavite na šporetu. Stavite krompir nakon što voda provri, ali nemojte zatvarati šerpu. Ostavite vodu sa krompirima da vri na laganoj vatri 10-15 minuta ili dok krompir ne omekša. Uklonite ih sa vatre i iscedite, a nakon toga servirajte.
Kuvanje starijeg krompira
Očistite krompir dobro. Sipajte hladnu vodu u šerpu, stavite krompir unutra i stavite na ringlu. Nemojte pokrivati šerpu poklopcem. Kada voda provri, stavite krompir da se kuva 15-25 minuta na laganoj vatri. Imajte na umu da je za kuvanje starog krompira ponekad potrebno i 40 minuta. Kada budu gotovi, sklonite ih sa vatre i iscedite. Možete ih koristiti za krompir salatu ili nešto drugo.
Kuvanje krompira sa mentom
Neki ljudi vole krompir sa mentom - to su uglavnom ljubitelji jagnjetine sa krompirom. Ispunite ¾ posude za kuvanje hladnom vodom. Sipajte so i dodajte svež struk mente. Dodajte krompir i ostavite da provri, a zatim kuvajte 15-20 minuta. Iscedite ih cediljkom i izbacite nanu. Na kraju im stavite maslac ili maslinovo ulje.
Krompir u mikrotalasnoj peći
Očisitite dobro krompir, ali ga nemojte ljuštiti. Stavite ga u veliku posudu pogodnu za mikrotalasnu i dodajte 1 ½ kašika vode. Pokrijte posudu odgovarajućim materijalom za mikrotalasnu. Ostavite krompir u mikrotalasnoj pećnici na maksimalnoj temperaturi, dok ne omekša. Tokom kuvanja, promešajte jednom. Sačekajte 5 minuta pre serviranja.
Krompir, sličan brašnu
Krompir oljuštite i nasecite na kockice. Napunite šerpu hladnom vodom i dodajte krompir. Ostavite da voda provri, pa ih onda kuvajte 15-20 minuta. Iscedite ih u cediljci.
Ako želite da koristite tradicionalne metode za pripremanje krompira, preporučujemo vam da probate sledeće recepte:
- krompir sote;
Šta god da spremite, rezultat će uvek biti ukusan.
Komentari