Želuci (bubci) su organ koji imaju sve ptice, kao i neki reptili i ribe. Oni prestavljaju vlaknasti mišić koji izvršava funkciju i melje unešenu hranu na mehanički način.
Oblik želudaca liči na kesu u kojoj se obrađuje hrana životinje, a kod ptice se osim toga nalaze i kamenčići koji pomažu u procesu varenja.
Zajedno sa jetrom, srcem i drugim unutrašnjim organima, oni čine iznutrice i od njih se prirpemaju ukusne supe, apetitna jela i predjela.
Zbog činjenice da je to jedan mišić, pileći želuci su tvrdi i žilavi, zato je potrebna specifična rermička obrada, koja obično traje duže nego kod običnog mesa.
Pre nego što počnete sa tom kulinarskom obradom, želuce obevezno treba savršeno očistiti, osim ako nisu kupljeni očišćeni.
Isecite po dužini kroz sredinu i ispraznite ostatke hrane i kamenje. Unutražnja žilica, koja liči na meku hrskavicu se sastruže nožem i lepo se opere. Preporučuje se da se pre obrade lepo posole i da ih ostavimo da stoje nekoliko sati do jednu noć, a nakon toga da ih ponovo operemo i osušimo.
U zavisnosti od toga kako želimo da pripremimo želuce, koristimo razne tehnike.
U supama i janijama je važno da se ima u vidu da treba da se kuvaju minimum 1 sat ili dok lepo ne omekšaju. Ukoliko želimo da napravimo ukusno meze sa ovim proizvodom i želimo da ga propržimo u maslacu, belom luku ili da dinstamo u vinu, obavezno treba prethodno da skuvamo želuce, da ne bi ostali tvrdi.
Ako čak i nakon kuvanja ustanovimo da su želuci žilavi, razlog je taj što im je potrebno još vremena i treba da produžite kulinarsku obradu, dok ne postanu savršeno mekani i nw pružaju otpor prilikom žvakanja.
Na sajtu BonApeti.rs možete naći mnogo uspešnih recepata sa želucima.
Komentari