Neke vrste mesa je potrebno prethodno potopiti u vodu, pre nego što se pređe na njihovu pravu kulinarsku obradu.
Jedno od mesa koje se obavezno mora potopiti u vodu je meso divljači. Meso divlje svinje uvek se prvo šalje na analize na trihinelozu, a od skora se vrše analize i na kugu.
Meso divljeg zeca ima oštriji i neobičniji miris, prihvata se da, ukoliko se potopi u odgovarajuću marinadu, ovaj miris nestaje, uklanja se kiselina i višak krvi, koju sadrži u sebi.
Meso divlje svinje, kada je izanalizirano i ustanovljeno da je dobro za konzumaciju, stavlja se u odgovarajuću duboku posudu, zaliva se vodom lepo da ga prekrije, nakon toga se dodaje sirće, na primer na 5 l vode 500 ml sirćeta, dodaje se luk kromid, isečen na četvrtine, zrnca crnog bibera, lovorov list, ostavlja se da se odstoji 24 sata na hladnom mestu.
Nakon toga meso se vadi i lepo se opere, ostavlja se dobro da se iscedi i tada već može da se kuva.
Na isti način se vrši procedura sa divljim zecom, kao i sa srnom, ali za razliku od divlje svinje, njihovo meso se ne analizira, već kada je isečeno, direktno se meso potopi u goreopisanu marinadu.
Komentari