Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
Koje meso se koliko pečeKoje meso se koliko peče
26. jul
Prethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
Pile u koje ćete se zaljubitiPile u koje ćete se zaljubiti
23. sep.
Vadi se posuda i skida se folija, vraća se u rernu i zapeče se dok ne porumeni. Serviramo sa čašom piva i salatom. Prijatno!...
Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?
20. sep.
Koliko često zaboravljmo da je čajnik već vreo duže vreme i da se voda u njemu ohladila, zato što mi ne možemo da se odvojimo od naše omiljene emisije ili serije? Uključujemo ponovo i ponovo prokuvavamo vodu u bokalu....
Devet francuskih sireva koje svako mora da proba!Devet francuskih sireva koje svako mora da proba!
15. okt.
Ništa ne može da izrazi toliku radost života Francuza koliko neodoljivo uživanje za čula kada odgrize sir Fromaž sa trostrukom masnoćom. Francuska je zemlja koja se ponosi činjenicom što njena kulinarska kultura obiluje ...
3 stvari koje se dešavaju kada prestanete da jedete mlečne proizvode3 stvari koje se dešavaju kada prestanete da jedete mlečne proizvode
23. jul
Kada je Dina Čejni otišla na godišnji pregled, njen lekar joj je dao savet koji je da zvučao ludo. Dao joj je savet da prestane da konzumira sir. Nakon nekog vreman, Dina je primetila promene u težni. Krvni pritisak...
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaĆuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustima
01. dec.
U mleveno meso dodajemo krišku hleba, piskavicu, biber, kumin, đumbir i nekoliko kapljica soja sosa. Dobro promešamo i oblikujemo 6 ili 8 ćuftica....
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?
06. mart
Tokom poslednjih godina je voda sa limunom postala mnogo više od običnog napitka. Čak nas i razne filmske zvezde uveravaju da je istinita činjenica da voda sa limunom pomaže u mršavljenju. Veliki broj žena je probalo...
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Belo vino Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
Koliko često je dobro da se jede meso?Koliko često je dobro da se jede meso?
05. avgust
Mnogi od nas smatraju da vegetarijanci imaju izuzetno uravnoteženu ličnost i da žive mnogo zdravije od ljudi koji jedu meso. Da li je to zaista istina? Ljudi postaju vegetarijanci iz različitih razloga. Neki, naročito...
Ova prasad mutanti će vas naterati da se zapitate kakvo je meso, koje jedeteOva prasad mutanti će vas naterati da se zapitate kakvo je meso, koje jedete
14. okt.
Slike prasadi, koji spoljašnjim izgledom liče na bodibildere, šokirale su svet. Životinje se gaje u farmi svinja u Kambodži. Nema smisla da se pitamo da li su ovi prasići mutanti, zato što slike daju jasan odgovor. Oni...
Kako da uštedimo voduKako da uštedimo vodu
13. jun
U korist štednje vode pojedini dermatolozi tvrde da svakodnevno tuširanje može dovesti do slabljenja imuniteta. Zajedno sa prljavštinom mi skidamo i patogene mikrobe, sa kojima se telo bori i tako počinje da slabi. Onima...
Kako se špikuje meso?Kako se špikuje meso?
12. januar
Gotovo sve vrste mesa, posebno ako su u velikim komadima, zahtevaju dodatnu primarnu kulinarsku obradu. To uključuje postupke kao što su udaranje čekićem, pohovanje, špikovanje, oblikovanje isecanjem, suvo i mokro mariniranje...
Kako se karamelizuje meso?Kako se karamelizuje meso?
. maj
Kulinarstvo je izuzetna umetnost, zajedno sa posluživanjem i aranžiranjem hrane. Istinski dobar kuvar je onaj koji ume da na najbolji način kombinuje ove strane kulinarstva. Francuzi imaju prvenstvo u pogledu veština...
Kako da odmrznemo mesoKako da odmrznemo meso
08. jun
Pravilno odmrzavanje mesa je veoma važno. To je zato što meso sadrži mnogo važnih sastojaka za organizam, koji bi se izgubili ako se ne odmrzne na pravilan način. Poštijte jedno od najvažnijih pravila, jednom odmrznuto...
Da napravimo sušeno mesoDa napravimo sušeno meso
30. mart
Pre kuvanja se potope u vodu. U jela koja se sa njim spremaju ne stavlja se so....
Kako da napravite alkalnu vodu?Kako da napravite alkalnu vodu?
24. dec.
Možda ste čuli za alkalnu vodi, ali ne znate detalje. Alkalna voda se preporučuje za dobro zdravlje, za vreme bolesti i tokom lečenja, tokom aktivnog treninga, ali ne i svo vreme. Za pravilno funkcionisanje organizma...
Koju vodu treba da pijemo?Koju vodu treba da pijemo?
29. jun
Čista i bezbedna voda iz česme je jedno od najvećih dostignuća civilizacije. Flaširana voda postaje sve popularnija, ali postoji zabrinutost zbog njenog uticaja na životnu sredinu i nedostatka konkretnih dokaza da ima...
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Kako se pravilno seče meso?Kako se pravilno seče meso?
18. jun
Pravilno sečenje mesa je veoma važan momenat u kulinarstvu. Ako volite ukusne stekove, ražnjiće ili druge slične izazove od mesa, onda je potrebno da znate kako da pravilno sečete meso. Na taj način se neće izgubiti...
Namirnice koje ne bi trebalo da se jedu zajednoNamirnice koje ne bi trebalo da se jedu zajedno
23. feb.
Eksperti kažu da pojedine kombinacije namirnica, koje svakodnevno konzumiramo, u suštini nimalo nisu korisne i trebalo bi da izbegavamo da ih zajedno konzumiramo. Alkohol sa dijetskom koka - kolom Šećer u koka-koli...
Kada koji čaj da pijemoKada koji čaj da pijemo
11. jun
Čaj je koristan napitak, posebno tokom hladnih meseci kada je svima potrebno nešto da ih zagreje. Čaj ne sme da se pije na prazan stomal, ujutru se jede nešto pre prvo gutljaja čaja. Ne pije se čaj koji je odstajao duže...
Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?
05. okt.
Prilikom prpreme pogača, kolača i keksića, svaki kuvar koji sebe poštuje koristi kvasac. On u sebi sadrži kvasac koji čini testo mekim i nadošlim. Kada dođe vreme da se pripremi kolač, svako poseže za jednim od...
Kako pravilno da kuvamo mesoKako pravilno da kuvamo meso
09. jul
Da bismo sačuvali vredne materije mesa, kao i da bismo ga spremili da bude ukusno i krhko, potrebno je da ispoštujemo neka pravila tokom njegovog kuvanja. Nezavisno od toga koje meso ćete kuvati, prvo treba da ga operete...