Ništa ne može da izrazi toliku radost života Francuza koliko neodoljivo uživanje za čula kada odgrize sir Fromaž sa trostrukom masnoćom. Francuska je zemlja koja se ponosi činjenicom što njena kulinarska kultura obiluje različitim vrstama sira. I sa pravom.
Međutim, da li zbog nacionalne zavisti ili na drugi način engleski pisac i sociolog G. K. Čestartan kaže: "Pesnici tajanstveno ćute o siru", a sam Šerl de Gol deli sa uzdahom sa svojim sunarodnicima sledeći balans: "Kako možeš da upravljaš državom koja ima 246 vrsta sira? " E, možda je veliki političar pokazao skromnost, jer se danas može izbrojati više od 1000 različitih sireva u kulinarskom leksikonu Francuske.
Francuzi se odnose sa neophodnim poštovanjem prema svom nacionalnom simbolu i počinjući sa sirom Rokfor 1925. godine do danas već imaju oko 40 sireva koji se nude na tržištu sa oznakom AOS, što garantuje visoku kategoriju kvaliteta, kontrolisani nazic i poreklo. Ovo znači da sir Kantal koji ima oznaku AOS za zaštićeno ime, mora obavezno da dolazi sa planine Kantal u Overnu, a njegovo mleko mora da se muze zimi od krava rase saler. Naravno, ono mora da bude proizvedeno u skladu sa specifičnom metodologijom i sazrevati u neophodnoj sredini najmanje mesec dana.
Na sledećem spisku su prikazani neki francuski sirevi koji se proslavljaju po svom neponoljivom kvalitetu i ukusu.
Langre
Region porekla: Šampanja
Vrsta mleka: kravlje
Period sazrevanja: otprilike 6 nedelja
Langre je sir individualnog karaktera. On je gust, vlažan i kremast. Izuzetno za pamćenje i predivno se slaže kako po svojoj mekanoj teksturi, tako i po svom nežnom ukusu sa hrskavim bagetom ili prepečenim hlebom. Langre je mirisni sir, ali ne sa efektom opojnog osećaja mirisa. To potvrđuje dobro poznato verovanje o neprevaziđenom ukusu francuskih sireva. Obrađen u salamuri, mirisan, mlečni, koji zaustavlja dah - Langre!
Servira se: sa ukusnim prepečenim ili toplim hlebom. Može dobro da se slaže sa crvenim vinom Ron i šljivama.
Fromaž de Mo
Region porekla: Il de Frans (Bri)
Vrsta mleka: kravlje
Period sazrevanja: otprilike 2 nedelje
Pravi Bri iz... Brija. On može da bude napravljen kako od pasterizovanog, tako i od nepasterizovanog mleka. Naravno, u drugoj varijanti se ne gube neke karakteristične nijanse ukusa gotovog sira, ali nezavisno od metode pripremanja, Bri je neminovno šarmantan. Ovaj tipični francuski sir je čvrst, mastan, sa noticom pečuraka, belog luka i badema.
Servira se: sa šampanjcem ili čašom crvenog vina iz Burgundije.
Komte
Region porekla: Franš Konte
Vrsta mleka: kravlje
Period sazrevanja: od 12 do 18 meseci
Jedan od najraskošnijih sireva na svetu. Komte je napravljen od nepasterizovanog mleka od krava rase Montebeliard, uzgajane visoko na planinama Jura tokom vekova. Krave obilno pasu na bujnim pašnjacima, a leti ukus sira dobija svetne nijanse. Zasitan, gladak i visoko cenjen, sa noticama lešnika, karamela i zrelog, sočnog voća je Komte. Sir je tvrd, ali uprkos tome elastičan po teksturi.
Servira se: on je savršen za umakanje i za pripremanje klasičnog fondua. Takođe je dobro došao kao dodatak jelima u kojima će se zapeći. Može da se posluži i na poslužavniku zajedno sa sušenim voćem u kombinaciji sa crvenim vinom kao što je Božole.
Kamamber
Region porekla: Normandija
Vrsta mleka: kravlje
Period sazrevanja: otprilike 30 dana
Zadivljujuć kompleks ukusa koji podseća na pečurke i prženo jaje brišu se tokom pasterizacije sira. Sa aromom šumskih pečuraka i zemlje, kremast i bogat - to je Kamamber. Svako ko ga je probao ostaje u potpunosti zadovoljan utrošenim novcem.
Servira se: sa jabukovačom iz Normandije ili napravljen od sorte grožđa Šenin. Kamember se idealno kombinuje sa kašičicom slatkog od urmi ili džemom o luka.
Osau-Irati
Region porekla: severni deo Pirineja
Vrsta mleka: ovčije
Period sazrevanja: otprilike 90 dana
Ovaj pritisnut prilikom sazrevanja, neobrađen, sirov ovčiji sir poseduje po ukusu raznovrsne slojeve i eksplozivnu aromu. Osau-Irati je jedan od sireva od ovčijeg mleka koji se prodaje sa oznakom AOS (drugi je Rokfor), i zasita možete da se uživate u njegovom autentičnom mirisu, čak da ga jedete sa drugim visoko aromatičnim proizvodima. Ukus je mekan, ali prepoznatljiv i primetan. Tvrd, gladak, sladak i sa noticom orašastih plodova - to je Osau-Irati.
Servira se: fantastično se topi; rendajte ga na različitoj vrsti testenine ili supi. Možete i da uživate u njegovom ukusu sa čašom vina Sovinjon Blan ili Madiran.
Rokfor
Region porekla: u okolini malog grada Rokfor sur Sluzon u Južnoj FRancuskoj
Vrsta mleka: ovčije
Period sazrevanja: od 2 do 4 meseca
U legendi o stvaranju sira Rokfor se govori da je mladi momak napasao svoje ovce kada je u daljini ugleda neverovatno lepu devojku. Toliko ga je fascinirala da je odmah krenuo za njom zaboravljajući svoj ražani hleb i sir za doručak u obližnjoj pećini. Kada se vratio nekoliko meseci kasnije na isto mesto nije znao da če po prvi put videti kulinarsku legendu koja se pretvorila u takvu pomoću gljivica pencilina. Rokfor trenutno dobija nadimak Kralj plavih sireva. Ovaj neverovatni sir postoji stotinama godina. On je bez korice i vlažne teksture, sa zelenim i plavim žilicama, oduševljava čula, sa pikantno-slatkom nijansom i neverovatne arome.
Servira se: sa salatom od cvekle i oraha ili istopljeno na sočnoj šnicli, kombinovan sa čašom desertnog vina Sorten.
Ševre
Region porekla: iz doline Loar i Patu
Vrsta mleka: kozje
Ševre je francuska reč za kozu i opšti izraz koji se koristi za različite vrste kozjeg sira. Neki od najpopularnijih među njima su: bjušron; kozji sir oštrog ukusa Šavinjol - Kroten de Šavinjol; Polini Sent.Pier; Šabišu de Poatu; kozji sir u obliku piramide. Valensej i dr. Ponekad je Ševre pokriven pepelom kako bi se sačuvao od isušivanja. Ovaj nezaboravni sir može da bude blago i kremast, ali tokom vremena prilikom sazrevanja postaje suvlji, tvrđi, lomljiviji i u izvesnoj meri - kiseliji.
Servira se: u salatama, prilikom pripremanja omleta i pice.
Pon Levek
Region porekla: Normandija (mali grad Pon Levek)
Vrsta mleka: kravlje
Period sazrevanja: otprilike 6 nedelja
Normadijski monasi u Srednjem veku su dopunjivali svoju večeru ovim mlečnim sirom bogatog ukusa, odstajalim u salamuri od aromatičnih biljki - jedan završetak večere sa nezaboravnim uživanjem za čula. Odsevite mali komad stegnutog narandžastog sira sa oblikom kvadrata i videćete kako će se vlažni unutrašnji sloj boje slonove kosti blago pokrenuti napolje. Jedite sve - koru i unutrašnjost Pon Leveka. Ovaj sir ima debelu koru, ima jak miris, ali delikatan i mek ukus. Slatko-gorak, kremast i izaziva zavisnost - Pon Level.
Servira se: sa šampanjcem, sa vinom Pino noar ili Game. Uopšte nije čudno, već definitivno neverovatno, kombnacija Pon Levek sira sa različitim voćem, ali najbolje ide sa kruškom.
Tom de Sovoa
Region porekla: iz doline Savoa na francuskim Alpima
Vrsta mleka: kravlje
Period sazrevanja: otprilike 2 meseca
Tom je opšti izraz za francuske sireve okruglog oblika - u većini slučajeva male veličine. Tom de Savoa je upravo onaj sir iz Savoa za koji se zna da je lokalni popularni proizvod. Sir opravdava sve pozitivne glasine i sebi. On je napravljen od obranog mleka čija se pavlaka posebno koristi za pravljenje maslaca ili za sireve sa većom masnoćom. Njegov miris je jak i intenzivan. Tom de Savoa je polu mek, sa tvrdom koricom, pokriven buđi. On ima prirodan, domaći, zemljani ukus koji podseća na mesto na kom je sazreo.
Servira se: sa alzanskim rizlingom ili sa Belgijskim duplim. Savršeno se slaže sa orasima, istopljen na pečenom krompiru ili nemarno rasutimu salatu sa rukolom.
Komentari