Koje vitamine sadrže mandarine?

Koje vitamine sadrže mandarine?

Mirisno i slatko voće mandarina naziva se i mlađa sestra pomorandže.

Drvo na kojem raste je citrus reticulata i smatra se da je poreklom iz Azije.

U Evropi je popularizovan u 19. veku, u početku među višim društvom, a zatim je postao dostupan svuda do te mere da je postao jedno od voća koje se najviše konzumira i voli na svetu.

Međutim, u Aziji, a posebno u Kini, sestra narandže ostaje nešto kao simbol prosperiteta. Na primer, u novogodišnjoj noći Kinezi imaju običaj da jedni drugima daruju mandarine za sreću.

Ova činjenica je interesantna i čak pomalo smešna, ali ima smisla, ne samo u pogledu tradicije, već i zato što su sadržaj i blagodati mandarina neprocenjivi za zdravlje.

Pored svih minerala, vlakana i hranljivih sastojaka ovo voće sadrži i dragocene vitamine.

Najistaknutiji od njih je vitamin C, koji se u mandarinama nalazi u manjim količinama nego u pomorandžama, ali i dalje su te količine optimalne i dovoljne da dobijemo svoju dnevnu dozu vitamina C, jedući samo dve do tri ove male voćkice sunca - mandarine.

Svi znamo da vitamin C ima dokazano antiinflamatorno, antioksidativno i okrepljujuće dejstvo. To mu daje vodeću poziciju među sredstvima protiv prehlade, gripa i zaraznih bolesti, a pored toga pomaže u brzom formiranju i stvaranju antitela protiv istih bolesti.

Jača imunološki sistem i preporučuje se uzimanje u optimalnim količinama ne samo tokom hladnih zimskih meseci, već i pri svakoj promeni sezone, jer je tada naš imunitet najslabiji.

100 g mandarina sadrži čak 35 mg vitiamina C.

Još jedan vredan vitamin koji sadrže mandarine je vitamin A. Pomaže u održavanju lepe kose, noktiju i kože, kao i zdravlja očiju.

Mandarine su takođe izvor vitamina grupe B (1,2,6), koji poboljšavaju metabolizam ugljenih hidrata u telu, daju energiju, a takođe doprinose lepoj i zdravoj kosi, usporavajući sede vlasi i u starijem dobu.

Mandarina je dijetetsko voće, jer gotovo da ne sadrži masti i ima samo 53 kalorije u 100 g.

Za optimalno zdravlje, probajte tinkturu mandarine za upale disajnih puteva.

Da biste udovoljili sebi, isprobajte jedan od naših recepata za kolač sa mandarinama.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji