Pjer Dukan je nutricionista koji je više od 30 godina do danas najčitaniji autor režima ishrane u Francuskoj. Napisao je 19 knjiga od kojih je najpoznatija "Ne znam kako da smršam".
Režim ishrane koji Dukan nudi je bazirana na nekoliko osnovnih pravila:
- Jedite koliko želite dozvoljenu hranu;
- Nemojte brojati kalorije;
- Gubite kilažu u etapama;
Dr Pjer Dukan pravi spisak 30 top namirnica kojima svako mirno može da se hrani, a da se ne goji. Međutim, one osim što su niskokalorične, one u u skladu sa načinom života. Izabrane su samo namirnice koje su izuzetno korisne za organizam i telo.
Na spisku namirnica koje je Dukan dozvolio je važno i njihovo mesto - namirnice sa vodećim pozicijama su i najzdraviji proizvodi. Evo koji su to:
1. Mango - Sadrži beta-karotin i vitamin E, sa velikim sadržajem vitamina C i vitamina iz grupe B;
2. Paradajz - Bogat vitaminima A, C i E i likopenom koji je moćan antioksidans;
3. Kupus (bilo koji) - Bogat vitaminima C, A i E, vitaminima iz grupe B, linolinskom kiselinom, selenom i cinkom;
4. Vino - Bogato taninom, polifenolima i flavonoidima koji su efikasni hranljivi zaštitinici;
5. Jaja - Ona su najvažnija hrana za centralni nervni sistem koji štiti od Alchajmerove bolesti. Bogata su masnim kiselinama, lecitinima i fosfatnim mastima, vitaminima A, E i iz grupe B, selenom i cinkom;
6. Teleća džigerica - Bogata vitaminom A, dobar izvor vitamina E i vitaminima iz grupe B, cinkom, bakrom i selenom;
7. Pivski kvasac - Sadrži najbogatiju vitaminima grupu B. Tu su još selen i cnik;
8. Skuša - Ova riba sadrži zaštitni trio masnih kiselina koje su od životnog značaja za opstanak nervnih ćelija, vitamin A i vitamine iz gruše B, cink i selen;
9. Šargarepe - Najbogatije beta-karotinom, dobar su izvor i vitamina C i E, vitaminom B9 i selenom:
10. Klice žitarica - Sadrži vitamin E, doziranu količinu tria A-C-E, kao i aminokiseline koje sadrže sumpor i cink;
11. Soja - Jedina sa punim kompletom proteina, izoflavona, linolenske kiseline i omega-3, kao i cinka;
12. Tunjevina - Druga izuzetno korisna riba bogata omega-3 esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom A, vitaminima iz grupe B, selenom i cinkom;
13. Ulje klica žitarica - Sadrži vitamine iz grupe B, E, C i A, aminokiseline koje sadrže sumpor i cink;
14. Kivi - Bogat sadržaj vitamina C, E i iz grupe B;
15. Peršun - Biljka koja je posle crne ribizle najbogatija vitaminom C, veoma dobar izvor provitamina A, vitaminom E i B9;
16. Mirođija - Bogata vitaminom C, dobar izvor vitamina E, provitaminom A i vitaminom B9;
17. Bademi - Sadrži vitamin E, vitamine iz grupe B, cink i bakar, aminokiseline koje sadrže sumpor;
18. Orasi i lešnici - Izvori vitamina E, vitamina iz grupe B, cinka, bakra i aminokiselina;
19. Beli luk - On je ukupnost retkih i dragocenih, ali još uvek neodgonetnutih sastojaka. Bogat je selenom, cinkom, manganom, bakrom i niklom i vitaminima iz grupe B;
20. Luk - Visok nivo aminokiselina koje sadrže sumpor stimuliše formiranje glutationa, bogat selenom, cinkom, manganom, kobaltom, fluorom i molbdenom, materija kvercitrin. Luk ima sposobnost da neutralizuje slobodne radikale;
21. Kajsije - Sadrži beta-karotin, dobar kompleks vitamina iz grupe B;
22. Spanać - Takođe bogat beta-karatinom, dobar izvor vitamina A, C i iz grupe B, selenom i cinkom i linolenskom kiselinom;
23. Paprike (crvene) - Visoka koncentracija kativnih sastojaka, povrće koje se nalazi među najbogatijima vitaminom C, sa visokim sadržajem flavonoida, beta-karotina i vitamina E;
24. Suncokretovo ulje - Izuzetno bogato omega-3 i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E;
25. Dinje - Beta-karotin i vitamin C;
26. Pomorandža - Kombinacija tri najefikasnija antioksidansa - vitamini A, C i E;
27. Brokoli - Vitamin C, dobar izvor vitamina E i vitamina iz grupe B, malo vitamina A, velika količina aminokiselina koje sadrže sumpor i indole;
28. Jagode - Vitamin C, dobar izvor beta-karotina i vitamina E, i malo vitamina iz gruše B;
29. Ostrige - Selen i cink;
30. Kiselo mleko - Sadrži vitamin A, dobar izvor vitamina iz grupe B.
Komentari