Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi od kore mandarina

Koristi od kore mandarina

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
206120
kore od mandarine

Kore mandarina se često bacaju nakon što se voće konzumira. Kore mandarine, međutim, imaju brojne zdravstvene koristi kojih mnogi ljudi nisu svesni. U ovom članku ćemo pogledati neke od najboljih koristi od kore mandarina.

Bogate su hranljivim materijama

Kore mandarina su pune esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin A, kalijum i kalcijum. Vitamin C je antioksidans koji pomaže u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Takođe igra vitalnu ulogu u sintezi kolagena, koji je neophodan za zdravu kožu, kosti i vezivno tkivo.

Podržava zdravlje varenja hrane

Kore mandarina su bogate vlaknima, koja su neophodna za održavanje zdravlja digestivnog trakta. Vlakna pomažu u regulisanju pražnjenja creva, sprečavaju zatvor i smanjuju rizik od digestivnih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) i raka debelog creva.

Ojačajte imuni sistem

Kao što je ranije pomenuto, kora mandarine je bogata vitaminom C, koji je poznat po svojstvima koja stimulišu imunitet. Vitamin C pomaže u jačanju imunološkog sistema, čineći ga otpornijim na infekcije i bolesti.

Smanjite upalu

Kore mandarine sadrže jedinjenja poznata kao flavonoidi koja imaju antiinflamatorna svojstva. Ova jedinjenja pomažu u smanjenju upale u telu, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući artritis, bolesti srca i dijabetes.

koristi od kore mandarine

Motiviše gubitak težine

Kore mandarine sadrže jedinjenje poznato kao sinefrin, za koje se pokazalo da ima svojstva gubitka težine. Sinefrin pomaže u povećanju metabolizma tela, što mu može pomoći da efikasnije sagoreva masti.

Poboljšajte zdravlje kože

Kore mandarine sadrže antioksidanse koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ovi antioksidansi takođe pomažu u promovisanju proizvodnje kolagena, koji je neophodan za zdravu, mladalačku kožu.

Poboljšajte zdravlje zuba

Kore mandarine sadrže jedinjenja koja pomažu u ubijanju bakterija u ustima, što može dovesti do poboljšanja zdravlja zuba. Ova jedinjenja takođe pomažu u smanjenju lošeg zadaha i sprečavanju karijesa.

U zaključku, kore mandarine su bogat izvor esencijalnih hranljivih materija i imaju brojne zdravstvene prednosti. Uključivanje u vašu ishranu može pomoći u poboljšanju zdravlja probave, jačanju imunološkog sistema, smanjenju upale, promovisanju gubitka težine, poboljšanju zdravlja kože i unapređenju zdravlja zuba.

Dakle, sledeći put kada budete jeli mandarinu, nemojte baciti koru – možda je to njen najzdraviji deo!

Takođe pogledajte:

- Zašto da jedemo mandarine svaki dan;

- Dijeta sa mandarinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Maja
Maja
19.03.2023 23:37
Mandarine kao i pomorandze su toliko prskane, tako da izbegavam da koristim njihovu koru.
0
0