Banane su različite veličine, boje, tvrdoće u zavisnosti od toga koliko su zrele. Banane imaju mekanu unutrašnjost pokrivenu korom. Plod je težine oko 125 g od kojih je oko 75 % voda, a drugoh 25 % suvi sastojak. Osim što su mnogo ukusne, one su i veoma korisne.
Jadna banana sadrži mnogo vitamina i minerala. Sadrži još i kalijum, koji pomaže telu da bude energičnije. U sastavu žutog voća se nalazi vitamin B6 koji je odgovaran da telo proizvodi aminokiseline, insulin i hemoglobin. Takođe sadrži i vitamin C.
Uz pomoć magnezijuma i triptofana, banana nas čini srećnijim, pošto ova dva sastojaka pomažu razvoju takozvanog "hormona sreće". Poboljšava vid, ubrzava rad mozda i čini nas koncentrisanijim uz pomoć vitamina A.
Konzumiranje banana može pomoći smanjenju krvnog pritiska i može smanjiti rizik od raka. Poboljšava varenje zahvaljujući vodi i vlaknima. Poboljšava zdravlje bubrega. Banana pomaže kod mršavljenje, pošto je niskokalorična i zasititi.
Jedite ih u više voćnih salata, zdravih doručaka i sladoleda od banane.
Komentari