Šta je u stvari tamna čokolada?

Šta je u stvari tamna čokolada?

Tamna čokolada je čokolada bez dodavanja čvrstih supstanci i supstanci od mleka. Glavni sastojci tamne čokolade su kakao zrna, šećer, emulgator kao što je sojin lecitin za očuvanje teksture i ukusi poput vanile.

Što više kakaa i manje šećera ima tamna čokolada, to će njen ukus biti gorči, a mala količina ovakve čokolade se smatra zdravim doručkom. Ukus je takođe čini omiljenom vrstom čokolade prilikom pečenja raznih poslastica i topljenja za čokoladne glazure, čokoladne kreme.

Kratke činjenice o tamnoj čokoladi

- Često se koristi za glazure, museve od čokolade, pudinge od čokolade, za peciva - njen najviši kvalitet je sa preko 70% sadržaja kakaa;

- Vrste čokolade su gorke, poluslatke i slatke;

- Na dobro zatvorenom i nehlađenom mestu može trajati i do godinu dana.

Sličnosti i razlike između tamne i mlečne čokolade

Tamna čokolada ima izraženiji pravi ukus čokolade od mlečne. Ne sadrži čvrste mlečne supstance ili višak šećera, što stvara slađi ukus čokolade koji se nalazi u većini bombona. Međutim, nedostatak mlečnih aditiva znači da je tamna čokolada sklonija suvoj, krečnjačkoj teksturi i gorkom ukusu.

Nekoliko vrsta čokolade

Različite vrste tamne čokolade razlikuju se po procentu čvrstih sastojaka kakaoa u pločici. Klasifikovane su kao gorko-slatka, poluslatka i slatka tamna čokolada. Sadržaj kakaoa u pločicama tamne čokolade do 80% (ili više) za izuzetno tamne, gorke pločice.

Imena poluslatkih i gorkih čokolada ponekad se zamenjuju u receptima. One se kreću od 50 do 60% kakaa, što je veća količina to je čokolada gorča.

Kulinarska upotreba tamne čokolade

Možete jesti tamnu čokoladu direktno iz pakovanja bez pripreme ili je koristiti u receptima. Može se iseckati, samleti ili istopiti i poželjna je za ganaše, glazure, museve i pudinge. Može se naći u skoro svakom čokoladnom desertu koji možete da zamislite.

Poluslatke čokoladne pločice su preferirani oblik čokolade u čokoladnim kolačićima američkog tipa. Budući da tamna čokolada ne sadrži mleko, korisna je i u veganskim receptima.

Kako možemo da kuvamo sa tamnom čokoladom?

Kada treba da istopite tamnu čokoladu, radite to polako. To možete učiniti u šerpi na ploči za kuvanje ili uz pomoć mikrotalasne pećnice. Komadići čokolade su dizajnirani da budu donekle otporni na topljenje, tako da nisu najbolji izbor za topljenje, iako je to moguće. Mnogi recepti preporučuju korišćenje kuhinjske vage za precizno merenje količine čokolade.

Izmerite čokoladu pre sečenja. Kockice čokolade olakšavaju pripremu čokolade prema vašem receptu. Obično je jedna kocka čokolade jednaka 1 gramu, a šest kocki čine 1 šolju.

Kakav je ukus tamne čokolade?

Generalno, tamna čokolada je gorka i manje slatka od mlečne čokolade i ima krečnjačku strukturu. Što je više kakaa, to su ove karakteristike izraženije, iako ni slatka tamna čokolada nije tako slatka kao mlečna.

Koje su zamene za tamnu čokoladu?

Kada menjate različite vrste čokolade, verovatno ćete morati da izvršite prilagođavanja kako biste uravnotežili slatkoću recepta. Zapamtite da se u receptima mogu koristiti gorke i poluslatke tamne čokolade, koje su zamenljive. Iste mere koristite prilikom prebacivanja između poluslatke i gorke čokolade ili kada želite da recept bude slađi od mlečne čokolade. Gram poluslatke čokolade jednak je kao 3 kašike čokoladnih kapljica. Dodajte 1 kašiku kristal šećera na 1 gram nezaslađene čokolade da zameni 1 gram poluslatke čokolade. Suprotno tome, kada menjate tamnu čokoladu nezaslađenom, uklonite 1 kašiku šećera iz recepta. Promešajte 1 kašiku nezaslađenog kakaa u prahu, 2 kašičice šećer i 2 kašičice istopljenog maslaca.

Recepti za tamnu čokoladu

Izraz tamna čokolada koristi se u nekoliko recepata, iako će često biti gorka ili poluslatka. Moguće poslastice i slatke opcije sa tamnom čokoladom su neograničenog broja. Torte od tamne čokolade, turski kesten prekriven tamnom čokoladom, veganski ganaš.

Gde možete da kupite tamnu čokoladu?

Sve vrste tamne čokolade možete naći u prodavnicama prehrambenih proizvoda i supermarketima. Za zaista dobru i visokokvalitetnu tamnu čokoladu možda ćete morati potražiti specijalizovane prodavnice koje prodaju prirodnu hranu. Čokolada se prodaje u obliku ploča i kapljica.

Tamna čokolada je obično skuplja od nezaslađene i mlečne čokolade (osim poluslatkih čokoladnih pahuljica), a cena raste sa kvalitetom i količinom kakaoa.

Kada birate tamnu čokoladu, obratite pažnju na procenat kakaa kao pokazatelj njene gorčine - posebno kada razdvajate gorku od poluslatke. Ne postoje stroge definicije gorkog, poluslatkog i slatkog i taj osećaj može varirati od jednog do drugog proizvođača čokolade.

Kako čuvati tamnu čokoladu

Čuvajte tamnu čokoladu na hladnom i tamnom mestu - idealan je ormar koji nije u blizini šporeta, frižidera ili drugog izvora toplote. Zamotajte višak čokolade u otvoreno pakovanje, a zatim dodajte sloj plastične folije ili je stavite u hermetički zatvorenu posudu da zatvorite vlagu. Ako se pravilno čuva, tamna čokolada može se čuvati jednu ili dve godine. Hlađenje nije potrebno, osim ako u vašoj kuhinji nije previše vruće, u tom slučaju će trajati tri do šest meseci. Uverite se da je dobro zatvorena, jer čokolada može da upije mirise iz druge hrane. Vlaga takođe može dovesti do toga da čokolada „procveta“, stvarajući belu, puderastu ili prugastu površinu jer se šećer "popeo" na površinu.

Kvalitet, ukus i tekstura mogu se razlikovati, mada su i dalje jestive i često su najbolje za topljenje.

Nutritivne vrednosti i koristi tamne čokolade

Što više kakaa ima u tamnoj čokoladi, to je veća njena hranljiva vrednost. Visokokvalitetna tamna čokolada sa 70 do 85% kakaoa bogata je vlaknima, bakrom, gvožđem, magnezijumom i manganom. 1 tabla sadrži oko 600 kalorija, 45 grama masti i 24 grama šećera, tako da i dalje morate biti oprezni sa njenom konzumacijom. Tamna čokolada takođe sadrži moćne antioksidanse koji mogu povećati protok krvi, sniziti pritisak i smanjiti rizik od srčanih bolesti, a ima i antiinflamatorno dejstvo.

I posle svega što je do sada rečeno, ne možete a da ne pojedete neku čokoladnu tortu ili čokoladni puding. Zgrabite pločicu tamne čokolade!

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji