Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Komte sirKarakteristike Komte sira
Komte se nudi na tržištu u obliku okruglih pogača, koje imaju prečnik od 40 do 70 centimetara. Visoki su između 9 i 15 centimetara i teže između 30 i 60 kilograma....
05. okt.
Koristi od mladog siraSir je bogat kalcijumom, fosforom i cinkom, kao i mikro elementima koji pomažu u obnavljanju kiselosti u ustima. Kvaliteti prikupljeni u njemu pomažu u izgradnji koštanog tkiva. Uopšteno govoreći, kalcijum je element koji...
18. dec.
Kulinarska upotreba Kvark siraŠta je kvark sir?
Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote.
Tokom procesa proizvodnje...
02. maj
Razlika između običnog Brie sira i Cornish Brie siraBri sir (Brie) je vrsta mekog sira koja je široko popularna. Postoje različite vrste sa imenom Bri. Dve popularne vrste su običan Bri i Korniš Bri.
Evo kratkog pregleda razlika između ova dva tipa Brie sira:
Razlika...
08. mart
Najčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristikeKarakteristične su mu narandžasta boja i crni donji kraj panja.
Pogledajte kako da kuvamo lisičarku.
Biserovka, Biserna pečurka (Amanita rubescens Pers.)...
22. jun
Loptice od sira i topljenog siraMaslac treba da bude razmekšan, a običan sir - narendan.
Topljeni sir i sitan sir se pomešaju.
Dodaje im se narendan sir i maslac.
Od svih sastojaka se zamesi glatko meko testo.
Testo se oblikuje u male loptice...
09. dec.
Salata od sitnog sira, sira i pečenih paprikaU posudi izmešajte sir i sitan sir. Ispecite, oljuštite i nasecite paprike na trakice. Dodajte ih u smesu od sira i sitnog sira.
Beli luk i mirođiju sitno iseckajte i dodajte ih ostalim sastojcima.
Posolite, dodajte...
24. feb.
Loptice od siraU dubokoj posudi pomešamo sve sastojke i dobro promešamo.
Oblikujemo loptice koje ne treba da budu mnogo velike.
Poređamo ih u podmazanu posudu za pečenje.
U svaku lopticu stavljamo malu grudvu maslaca.
Stavljamo...
18. jun
Pečurke Tri siraOljuštite pečurke i operite ih. Posolite ih.
Na dno svake stavite komadić maslaca, 1 kašičicu krem sira, parče dimljenog sira i završite parčetom mocarele.
Poređajte ih u pleh, dno pleha namažite maslacem. Pecite u...
03. januar
Pogača Tri siraSveže mleko zagrejte i razmutite kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostavite da naraste. Prosejte brašno i so, napravite udubljenje u brašnu i sipajte jaje i kvasac.
Mesite dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi...
22. sep.
Pohovani komadići siraSir isecite na komadiće i stavite ga u zamrzivač. Koristite stariji i tvrđi kravlji sir.
U činiju prosejte brašno. Napravite udubljenje, pa dodajte jaja i malo ulja i polako mešajte brašno.
Mešajte i postepeno dodajte...
31. maj
Kaša od siraZapržite brašno uistopljenom maslacu. Kada postane zlatasto razredite sa svežim mlekom dok ne dobijete retku kašu. Kuvajte dok neprestano mešate.
Namrvite sir i sipajte ga unutra. Posolite. Kuvajte kašu dok ne dobijete...
09. jun
Kiš 4 siraOvo je jedan izuzetno aromatičan kiš, čiji je filveoma nežan i kremast.
Hrskava kora za osnovu se priprema na standardni način pripreme testa od maslaca:
Brašno, so, šećer i prašak za pecivo se pomešaju u posudi. Stavlja...
09. mart
Kiš četiri siraMaslac istopimo i spremamo testo od nabrojanih sastojaka.
Uvijamo ga u upakovanu foliju i ostavljamo u frižideru 2 sata.
Stegnuto testo za kiš razvijamo i stavljamo u posudu za pečenje da obuhvati i zidove.
Probodemo...
06. mart
Palenta 4 siraU šerpu sipajte litar hladne vode.
Dodajte 8 kašika kukuruznog i 1 kašiku pšeničnog brašna.
Posolite i stavite na vatru.
Započnite sa mešanjem i palenta će počesti postepeno da se zgušnjava.
Kuvajte oko 30 minuta...
17. nov.
Špagete četiri siraSkuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i stavite sa strane.
Zagrejte tiganj sa 2-3 kašike maslinovog ulja i zapržite luk, isečen na sitno.
Dodajte slaninu i zapržite nekoliko minuta. Sipajte pavlaku i...
04. nov.
1
Kavijar od siraU posudu izrendamo sir sitno.
Kuvamo jaja 10 minuta. Odvajamo žumanca i izrendamo ih u sir.
Dodajemo ljutu alevu papriku i biber. Postepeno dodajemo i ulje, mešamo neprestano.
Prilikom serviranja oblikujemo dobijeni...
07. okt.
Pohovani zalogaji siraKačkavalj i sirevi se narendaju na rende. Dodajte umućena belanca u njih i promešajte.
Dodajte sitno isečenu mirođiju i peršun, kao i biber po ukusu.
Oformite loptice veličine oraha, koje se uvaljaju u kukuruzno brašno...
02. sep.
Taljatele četiri sira1. Luk sitno iseckajte i dinstajte 10 minuta na maslinovom ulju i maslacu.
2. Sipajte pavlaku, narendani sir, narendani kozji i plavi sir i parmezan u prahu. Mešajte dok se svi sirevi ne istope i ne sjedine.
Začinite...
27. mart
Prednosti i mane sira i kačkavalja na bazi biljakaU prodavnicama se redovno mogu videti sir i kačkavalj, na čijim etiketama piše da sadrže biljne masti ili da su u potpunosti biljnog proizvoda. To znači da se ne prave po drevnoj tehnologiji - od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg...
05. januar
Namaz od sitnog siraUmutite sitni sir.
Luk narendajte i dodajte ga u smesu.
Stavite i ostale začine.
Umutite smesu i postepeno dodajte ulje.
Ukrasite prema vašoj želji i poslužite.
Napomena: Biber možete zameniti senfom....
23. avgust
Štapići od sitnog siraU posudi prosejte brašno, pomešajte sa praškom za pecivo, solju i šećerom.
Mutite žicom, dodajte sitan sir. Sipajte smesu u brašno i zamesite meko testo koje se ne lepi.
Razvucite koru i podelite na 10 pravougaonika...
08. okt.
Slane kuglice od siraSir ispasirajte viljuškom, pa mu dodajte sitan sir (vurdu), senf i majonez.
Sve dobro promešajte i dodajte biber. Napravite loptice i jedan deo uvaljajte u rendani kačkavalj, a drugi u alevu papriku i mirođiju. Ohladite...
15. feb.
Ukusan namaz od siraSir nalomiti i sjediniti sa omekšalim maslacem i krem sirom.
Dodati i mlevene orahe, i pobiberiti po ukusu. Dobro promešati i dodati i masline.
Tako pripremljenim namazom namazati kriške. Ukrasiti listovima svežeg peršuna...
29. jul
Krompir sa četiri siraGulite i sečete krompire, kuvate ih u posoljenoh hladnoj vodi.
Kada su gotovi, nakon što ih ocedite stavljate ih u pravougaonu tepsiju podmazanu maslacem.
Posle sipate pavlaku i začinite solju, crnim biberom i origanom...
10. jun