Način pripreme
Ovo je jedan izuzetno aromatičan kiš, čiji je filveoma nežan i kremast.
Hrskava kora za osnovu se priprema na standardni način pripreme testa od maslaca:
Brašno, so, šećer i prašak za pecivo se pomešaju u posudi. Stavlja se hladni i tvrdi maslac u komadićima i trlja se prstima dok se ne oblikuju mrve.
Sipa se hladna vodica i sa njom se mrvice od maslaca objedine u glatko testo. Ono ne treba dugo da se mesi.
Uvalja se u loptu i ostavlja se na 20 minuta u frižideru.
Razvija se na nabrašnjenoj radnoj površini u tanku koru sa prečnikom od otprilike 2 cm veći od kalupa za kiš u kom će se peći kako bi mogao da prekrije njegove zidove.
Kora se dobro prilepi za dno i zidove i izbocka se viljuškom.
Peče se na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 15 minuta.
Za fil se pomešaju mleko, pavlaka, maslac, so i kafena kašičica praška za pecivo po želji (prisutan je u originalnom receptu i cilj je da bude još mekši fil). U ovoj tečnoj smesi se muti brašno i sud se stavlja na slabu vatru (80 stepeni) na 5 minuta.
Dodaju se jaja i crni biber i lepo se muti mikserom ili u blenderu.
Stavljaju se četiri vrste sira - čedar i emental izrendani, plavi sir usitnjen, a gaudu ja dodajem u malim komadima koji se vide u kišu, ali vi ako želite možete i nju da izrendate.
Fil se sipa na blago zapečenu koru i kiš sa sirom se ubacuje u rernu na istu tepmeraturu na još otprilike 15 minuta ili dok po krajevima testo ne porumeni, a fil ne počne da dobija boju i dok se ne stegne.
Ukusni, nežni i aromatični kiš 4 sira se poslužuje topao ili ohlađen i konzumira se istog dana kako bi kora bila hrskava, a fil mekan i kremast.
Prijatno!