Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarska upotreba Kvark sira

Kulinarska upotreba Kvark sira

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
Kulinarska upotreba kvark sira

Šta je kvark sir?

Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote.

Tokom procesa proizvodnje, koji traje oko 48 sati, ali i varira u zavisnosti od doba godine, nikako ne bi trebalo da sazreva. Čim bude gotov, možete ga konzumirati i samostalno i kao sastojak u raznim receptima.

Zašto koristiti kvark sir?

Sir kvark u musu

Kvark ima niz korisnih nutritivnih svojstava – bogat je visokim sadržajem proteina i kalcijuma, koji pomažu u nezi zdravlja zuba i kostiju, vitaminima grupe A i B. Za iz tog razloga kvark sir koriste mnogi ljubitelji dobre i ukusne kuhinje.

Kvark sir može da se pravi od punomasnog, nemasnog ili obranog mleka. Zbog visokog sadržaja vode, lako se kvari. Unos kvarka nije pogodan za osobe sa netolerancijom na laktozu jer sadrži laktozu.

U koje recepte stavljati kvark?

Zbog svoje kremaste, fleksibilne strukture, kvark se može koristiti u gotovo svim slanim i slatkim receptima - kolačima, sufleu, čizkejkovima, biskvitima, sosevima, mlečnim namazima za mazanje kriški za doručak ili kao zamena za kiselo mleko ili pavlaku u nekim jelima i raznim ukusnim salatama.

Mlečna salata sa sirom kvark

Za lagan i zdrav doručak kombinujte ovaj specijalni sir sa sezonskim voćem, orasima i semenkama.

Izuzetno ukusna ideja za ručak ili večeru za celu porodicu je pečeni krompir u rerni koji se prelije mešavinom kvarka i raznih svežih začina.

Za mlečnu salatu, proceđeno kiselo mleko možete zameniti kvarkom. Za tu svrhu biće vam potrebno 1 pakovanje kvarka, kiseli ili sveži krastavci, orasi, so, ulje, mirođija i 2 čena belog luka. Sve sitno iseckane proizvode pomešajte u posudi bez oraha, dodajte kvark i dobro promešajte. Ostavite nekoliko sati u frižideru. Pre serviranja oblikovati kuglice i posuti orasima.

Da biste napravili čizkejk od borovnice sa dodatkom kvark sira, jednostavno ga ubacite umesto krem sira ili maskarponea. Kao i obično, na dnu formirajte koru od izmrvljenih oko 125 grama keksa i 50 grama otopljenog maslaca, pa ostavite 10 minuta u zamrzivaču. Začinite 250 grama kvark sira šećerom u prahu i prelijte smesu preko kore. Stavite 3-4 sata u frižider. Dodajte džem od cele borovnice. Poslužite uz kuglicu domaćeg sladoleda od vanile.

Potražite kvark sir u najbližoj prodavnici zdrave hrane ili većem supermarketu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest