Torta Čokoladna strast

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5801352k129
Torta Čokoladna strast
Fotografije: Ralitsa Georgieva
2 / 3
16/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Sočne kakao kore prekrivene nežnim čokoladnim kremom, za prave čokomanijake!"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • šećer - 2 šolje
  • brašno - 1 šolja
  • kakao - 3/4 šolje kvalitetnog
  • prašak za pecivo - 20 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 kom.
  • sveže mleko - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • voda - 1 šolja vruće
  • za krem
  • maslac - 375 g mekog
  • šećer u prahu - 5 šolja
  • kakao - 2/3 šolje
  • vanila - 1 kom.
  • sveže mleko - 1 šolja
  • za dekoraciju
  • čokolada - 100 g
  • menta - listići
  • čokoladne bombone
* merne jedinice

Način pripreme

Dva kalupa za tortu iste veličine nauljiti i nabrašniti.

Brašno i kakao prosejati u posudi, dodati šećer, prašak za pecivo, vanilu i sodu.

U drugoj posudi staviti jaja, ulje i mleko. Umutiti mikserom do homogene smese.

Smesu od jaja sipati u posudu sa brašnom, dodati vruću vodu i umutiti mikserom dok se ne dobije glatka homogena smesa bez grudvica.

Smesu podeliti podjednako u oba kalupa i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.

Gotove kore izvaditi, malo ohladiti, izvaditi iz kalupa i staviti preko metalnog roštilja da se dobro ohlade.

Napraviti krem na sledeći način: mikserom umutiti meki maslac i šećer u prahu dok se ne dobije kremasta struktura, dodati kakao i vanilu i sipati po malo od mleka. Nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije penast krem od maslaca.

Gustina krema treba da bude odgovarajuća i po želji, dodati onoliko mleka koliko procenite da vam treba da krem bude gust.

Tortu ređati na sledeći način: staviti jednu koru na posudu za tortu, staviti pola krema, odozgo poravnati i staviti drugu koru. Prekriti celu tortu preostalim kremom, i namazati je i sa strane.

Sa strana prekriti tortu narendanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.

Napomene:

- Šolja je od 200 ml, kalupi za tortu su prečnika 26 cm;

- Po originalnom receptu, torta nije ukrašena, zato i nisam predvidela dekoraciju, ali mi se činila isuviše običnom samo prekrivena kremom, pa sam je ukrasila čokoladnim bombonama i listićima mente.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: