Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Male Pogače»Pogačice sa susamom, sirom i peršunom

Pogačice sa susamom, sirom i peršunom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4879k400
Pogačice sa susamom, sirom i peršunom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
13/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Ako treba da opišemo ove ogačice od susama sa aromatičnim nadevom samo sa dve reči, to će biti - sjajna đakonija"

Potrebni sastojci

  • voda - 50 ml, topla
  • sveže mleko - 200 ml, toplo
  • ulje - 3 kašike
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 4 šolje
  • nadev
  • sir - 100 g
  • peršun - 5 - 6 struka
  • za natapanje
  • voda - 100 ml
  • med - 1 kašika
  • susam - 100 g, oljušten susam za valjanje
* merne jedinice

Način pripreme

U toploj vodi se namrvi kvasac sa šećerom i ostavlja se da naraste. Sipa se u sredinu brašna, dodaje se ulje, toplo sveže mleko, so i zamesi se srednje meko testo.

Ostavlja se namazano uljem i pokriveno folijom da naraste 40 minuta na toplom. Gotovo testo se podeli na 8-10 jednakih delova. Oblikuju se loptice.

U posudi se namrvi sir sa sitno iseckanim peršunom, u tanjir sipamo susam, a u posudi se pomašaju voda i med i mešaju dok se ne istopi.

Prstima se od svake loptice oblikuje mala pogača prečnika oko 10 cm. U sredinu se stavlja po jedna kašičica nadeva i dva kraja se prikupe da se dobije ivica. Tako se oblikuju sve pogačice. Svaka se potopi na par sekundi u medeni sirup, a posle se ista strana uvalja u susam.

Poređaju se u posudu za pečenje ivicom na dole preko papira za pečenje. Makazama se pravi razrez u sredini svake pogačice.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 15-20 minuta. Izvade se i serviraju se tople. Sjajan ukus, hrskave, sa susamom, jednom rečju - preukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: