Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Razlika između amonijačne sode i sode bikarbone

Razlika između amonijačne sode i sode bikarbone

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
234
Soda

U suštini amonijačna soda i soda bikarbona su hemijska sredstva za nadolaženje. Oni deluju osnovno u kiseloj sredini. Delovanje i jedne i druge je slično. To ih čini zamenljivim.

Koja se kada koristi je pitanje ukusa, ali i samog recepta. Nema strogih pravila.

U kulinarstvu je prihvaćeno da se sa amonijačnom sodom pripremaju gurabije, a sa sodom bikarbonom, zajedno sa kiselinom ili praškom za pecivo najviše kolači.

Amonijačna soda

Amonijačni hidrokarbonat ili tačnije amonijačna soda se koristi u poslastičarstvu. Osim toga je i rasptostranjeno sredstvo za natapanje drveta i za sprečavanje od požara.

U kulinarstvu je ona poznata kao amonijum ili amonijačna soda. Amonijačna soda nalazi svoju primenu u pekarstvu.

Koristi se za nadolaženje proizvoda od testa, pošto se prilikom visoke temperature pečenja raspada na gasove, koji stvaraju šupljine koje narastaju u testu.

Soda bikarbona se poznata još kao i soda za hleb. Ona se stavlja u recepte koji sadrže kiselo mleko /pogače, mekike i krofne.

Za razliku od nje, amonijačna soda se stavljq skoro samo u gurabije. Obe deluju slično, tako da se mogu koristiti u zavisnosti od želje kuvara.

Soda bikarbona

Hemijsko ime sode bikarbone je natrijum bikarbonat, poznate je još i kao hartijum hidrogenkarbonat i soda za hleb.

Predstavlja belu čvrstu materiju, smesa vode, amoijaka, natrijum hlorida sa ugljen dioksidom. Sastojci sode je čine odgovarajućom za neugtralizaciju kiselina, javiše gastritisa ili čireva.

Obično je soda bikarbona sastojak praška za pecivo. Osim u prehrambenoj, supstanca se koristi i u hemijskoj industriji, lakoj industriji, obojenoj metalurgiji i farmaciji.

U prehrambenoj industriji, soda bikarbona je registrovana kao dodatak ishrani sa brojem E500.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest