Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Za koja peciva treba da koristimo amonijačnu sodu

Za koja peciva treba da koristimo amonijačnu sodu

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Gurabije sa amonijačnom sodom

Kada spremaju svoje omiljene slatkiše, većina domaćica koristi prašak za pecivo kao sredstvo za dizanje, a kvasac za hleb i pekarske proizvode. U stvari, prašak za pecivo je soda bikarbona (soda bikarbona) pomešana sa limuntusom, ali šta je onda amonijačna soda i za koju vrstu peciva se koristi?

Amonijačna soda se ovih dana koristi mnogo ređe nego u prošlosti, jer je skoro u potpunosti zamenjena praškom za pecivo. Takođe je vrsta podizača koja se koristi u pečenju raznih deserata od testa. Po nekima je štetna ili neprijatan zbog specifične arome koju ima, ali istina je da brzo nestaje.

Ne postoji posebno pravilo za to koja peciva koristiti amonijačnu sodu, ali uopšteno govoreći, ona se ne primenjuje na veće deserte kao što su mafini, kolači i slično, jer je tada njen ukus previše jak.

Koristi se za manje slatkiše, keksiće, đevreke, a posebno za kolačiće, koji tokom pečenja omogućavaju da se eliminiše ovaj miris.

Evo nekoliko primera u kojim pečenim proizvodima možete koristiti amonijačnu sodu.

Đevreci sa makom

Đevreci sa makom

Neophodni proizvodi: 3 jaja za testo i 1 za mazanje đevreka, 3/4 šolje šećera u prahu, 1/2 šolje kiselog mleka u kojoj je rastvorena1 kašičica amonijačne sode, 1/2 šolje ulja, 2 kesice vanile, seme maka i brašno po potrebi da se umesi čvršće testo

Način pripreme: Svi proizvodi su pomešani i dobro promešani. Od dobijenog testa prave se rolati, pobrašnite ih i oblikujte đevreke, pa se ređaju u pleh, premazuju umućenim jajetom, posipaju makom i peku u umereno zagrejanoj rerni.

Medenjaci

Potrebni proizvodi: 5 kašika meda, 1 šolja šećera u prahu, 1 šolja mlevenih oraha, 1 kašičica amonijačne sode, 1/2 kašičice sode bikarbone, 5 zgnječenih karanfilića, 1 kašičica cimeta i potrebna količina brašna.

Način pripreme: Svi proizvodi se izmešaju, pa se postepeno dodaje brašno dok se ne dobije glatko i mekano testo. Od njega se prave male loptice koje se peku u nauljenom plehu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Medenjaci postaju ukusniji ako se zatvore u odgovarajuću posudu i ostave nekoliko dana.

Još ukusnih recepata za peciva: Kolačići sa amonijačnom sodom, Amonijačni keks, Kolačići sa ratlukom, Seoski kolačići, Medeni kolačići.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest