Bugaca je ime grčke pite koja ima sladak ili slan nadev. U većini slučajeva sladak nadev predstavlja kuvan krem, a slan može biti od sira, mlevenog mesa, spanaća.
Za pravljenje Bugace se može kosrititi lisnato testo, gotove kore za pitu (baklavu) ili domaće pripremljeno testo koje se razvlači na tanke ili debele kore u zavisnosti od recepta.
Potrebni sastojci:
1 paket kora za pitu
150 g rastopljenog maslaca
Za nadev:
1 l svežeg mleka
200 g griza
200 g šećera
2 kesice vanile
prstohvat soli
2 supene kašike maslaca
Za posipanje:
cimet
šećer u prahu
Način pripreme:
Sipajte mleko i šećer u šerpu. Stavite da se ugreva na umerneoj vatri, mešajte s vremena na vreme. Kad se smesa dovoljno ugreje, dodajte so, vanilu i griz. Mešajte dok se krem ne zgusne. Nakon toga skinite šerpu sa vatre, dodajte maslac i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Ostavite krem da se ohladi.
Namažite maslacem pleh, preporučuje se pravougaoni. Stavite 9 kora, pospite ih rastopljenim maslacem. Nemojte se plašiti ako su veće od pleha i vire izvan. Na vrh sipajte nadev i rasporedite dobro. Savijte ka unutra, iznead krema ivice koje vire. Nakon togap okrijte nadevom i preostalim korama, ponovo namažite svaku. Ako vam ostane maslaca možete ga sipati odozgo na slatku pitu.
Ako želite da pita Bugaca nadođe i da se otvore listovi, ne treba da pritiskate kore.
Grčka pita sa kremom se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 30-350 minutai li dok ne dobije zlatnu boju. Nakon što izvadite iz rerne, treba da je uvijete da se malo popari. Nakon toga je ostavite da se ohlai. Po želji možete posuti i šećerom u prahu.
Komentari