Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako se karamelizuje meso?

Kako se karamelizuje meso?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4187
Karamelizovano meso - rebarca

Kulinarstvo je izuzetna umetnost, zajedno sa posluživanjem i aranžiranjem hrane. Istinski dobar kuvar je onaj koji ume da na najbolji način kombinuje ove strane kulinarstva.

Francuzi imaju prvenstvo u pogledu veština lepe pripreme različitih vrsta hrane, što im omogućava ne samo da sačuvaju svoj izgled, bojui oblik, već i da poboljšaju svoje kvalitete ukusa. Reč je o karamelizovanju ili još glaziranju proizvoda. Ovom kulinarskom tehnikom mogu da se obrade različiti proizvodi. Zaustavićemo se na karamelizovanju mesa.

Ova tehnika kuvanja mesa omogućava da se dobiju komadi blistavog izgleda, sočnog ukusa, kao da su lakirani komadi različitih vrsta mesa, koji izgledaju odlično, nezavisno od toga da li je reč o svinjetini, jagnjetini ili ptičijem mesu. Sa nekim savetima i receptima ćemo pokazati kako se postiže nov ukus prilikom obrade dobro poznatih proizvoda koji će zablistati u tanjiru svojim lepim izgledom.

Tehnika i proizvodi za karamelizovanje

Luvanje, prženje i pečenje su osnovni načini za pripremu svakakvog mesa. Karamelizovanje proizvoda je tehnika slična kuvanju, ali sa nekim nijansama. Oni se ističu prisustvom proizvoda kao što je maslac, šećer i med koji su osnovni prilikom glaziranja. Oni daju lep izgled i niv i interesantan ukus mesa. Da se meso karamelizuje ne znači da se ono napravi da bude slatkog ukusa, već samo da mu se doda plemenita boja i da se pojačaju začini u njemu.

Karamelizovana rebarca

Recept za karamelizovanje svinjskih rebaraca

Sastojci:

1 kilogram svinjskih rebaraca

2 supene kašike omekšalog maslaca

2 supene kašike meda ili šećera

Začini po ukusu - so, biber, ljuta aleva paprika, korijander, muskatni oraščić i drugi.

Priprema:

Oprana i osušena rebarca se posole i začine.

U tiganju od livenog gvožđa se istope maslac i med/šećer. Dodaju se rebarca i prepržavaju se sa svih strana dok se ne obrazuje korica.

Ukoliko se izabere govedina ili pak preferencije su da meso bude preprečenije, rebarca mogu da se spreme i u rerni, zagrejanoj na 180 stepeni na 10 minuta.

Može da se posluži sa raznovrsnim garnirunzima kao dopunsko ili glavno jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest