Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita u tiganju»Rodopske pite (kartalaci) u tiganju

Rodopske pite (kartalaci) u tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rodopske pite (kartalaci) u tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
27 min.
Ukupno
47 min.
Porcije
8
"Ostavite druge da jedu ovsenu kašu, a vi uživajte u ovim ukusnim pitama u tiganju"

Potrebni sastojci

  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • so - 3 prstohvata
  • sirće - 1 kašičica
  • brašno - 230 g + za posipanje
  • voda - oko 80 ml (ili smesa vode i svežeg mleka - 50/50)
  • svinjska mast - za premazivanje
  • šećer - 2 prstohvata
  • ulje - 2 kašike + za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno prosejte u posudu, napravite udubljenje u njemu i ubacite jaje. Dodajte ulje, sirće, vodu, so i šećer. Umesite mekano i elastično testo.

Od ovih količina namirnica dobćete oko 8 pitica (kartalaka).

Ostavite testo da se odmori oko pola sata, premažite ga uljem, da se ne osuši, a možete da ga prekrijete i krpom.

Kada prođe pola sata, testo podelite na 8 delova i svaki deo oklagijom razvucite u koru.

Svaku koru premažite mašću, pospite sirom i preklopite u oblik koverte. Odozgo pritisnite oklagijom da dobijete tanku pitu.

Kore možete da umotate i u oblik puža, ali možda će nadev da izađe.

Pecite pite u tiganju sa obe strane. Kada su gotove, ponovo ih premažite mašću, da bi bile ukusne i mekane.

Poslužite rodopske pite (kartalake) u tiganju sa kiselim mlekom za doručak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: