Način pripreme
Brašno prosejte u posudu, napravite udubljenje u njemu i ubacite jaje. Dodajte ulje, sirće, vodu, so i šećer. Umesite mekano i elastično testo.
Od ovih količina namirnica dobćete oko 8 pitica (kartalaka).
Ostavite testo da se odmori oko pola sata, premažite ga uljem, da se ne osuši, a možete da ga prekrijete i krpom.
Kada prođe pola sata, testo podelite na 8 delova i svaki deo oklagijom razvucite u koru.
Svaku koru premažite mašću, pospite sirom i preklopite u oblik koverte. Odozgo pritisnite oklagijom da dobijete tanku pitu.
Kore možete da umotate i u oblik puža, ali možda će nadev da izađe.
Pecite pite u tiganju sa obe strane. Kada su gotove, ponovo ih premažite mašću, da bi bile ukusne i mekane.
Poslužite rodopske pite (kartalake) u tiganju sa kiselim mlekom za doručak.