Čuvanje cvekle

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2271
Cvekla

Jedna od osnovnih stvari za normalnu ishranu tokom zimskog perioda je čuvanje povrća. To treba izvesti u uslovima u kojima se potiskuje intenzitet disanja i isparavanja vode.

Najvažniji faktori koji utiču na proces čuvanja povrća i na njegovo trajanje su temperatura i vlažnost vazduha. Osim toga, od izuzetno velikog značaja je i odgovarajuća priprema i skladištenje u uslovima odgovarajućim za čuvanje.

Kada se konzumira leti, crvena cvekla ili kako se još naziva - cvekla za salate, vadi se 60-70 dana nakon nicanja, kada je koren veličine 3-4 cm. Čuva se vezana u vezicu. Tokom jeseni se vadi pre trajnog snižavanja temperatura ispod -2, -3 C, negde krajem oktobra - početka novembra. Listovi se seku do 1 cm iznad čela.

Cvekla za salatu

Tokom zimskog perioda cvekla se čuva sa listovima isečenim na prednjim delovima, sortirana čista, ali neoprana. Izabrani primeri su zdravi, bez mehaničkih oštećenja, nezaliveni i nenagnojeni neposredno pre čuvanja.

Plitki rov je najprikladniji za skladištenje. Sa spoljašnje strane glavice se ređaju sa čelima napolje, a iznutra - slobodno. Dobija se 5 redova piramida sa visinom koja ne treba da prelazi 40-50 cm. Rovovi se prekrivaju sa 10-15 cm zemlje.

Kada se temperature spuste, odozgo se prekriva slamom, a kasnije ponovo sa 20-25 cm zemljišta. Dobijeni zemljani prekrivač treba da bude oko 40 cm debljine. U sličnim rovovima cvekla može da se čuva od kraja oktobra do kraja marta.

Druga varijanta čuvanja je ona u podrumu. Korenasto povrće se ponovo ređa u obliku piramide. Sa spoljašnje strane se ređaju sa čelima napolje, tako što se na svaki red sipa umereno vlažan pesak ili lagana zemlja.

Konzervirana cvekla

Sloj ispod najnižeg reda, kao i onaj na najvišem redu, treba da bude pesak debljine oko 5-6 cm. Izabrani podrum bi trebalo da je hladna prostorija bez zamrzavanja i sa visokom vlažnošću vazduha.

Cvekla može da se čuva i konzervisana.

Konzervisana cvekla

Potrebni sastojci: Cvekla

Za marinadu: 1 l bujona od cvekle - 2-3 supene kašike šećera i 1/3 kašičice limuntusa, 1 pupoljak karanfilića, 2 zrnca aromatičnog bibera, 1 supena kašika soli

Način pripreme: Biraju se samo najmanji korenovi. Listovi i drške se uklanjaju uz pomoć četke za cveklu i operu se pod mlazom hladne vode. Stavljaju se u šerpu i kuvaju se dok ne budu u potpunosti gotovi. Bujon se procedi kroz 4 sloja gaze i čuva se, a skuvano korenje se stavlja u hladnu vodu na 20 minuta. Kada se ohladi, kožica se zguli.

Očišćeno i oguljeno korenje se stavlja u sterilisane tegle od jedan litar. Odozgo se zaliju marinadom, zatvaraju se sterilisanim poklopcima i sterilišu se 20 minuta. Nakon toga teglice se vade i okreću se da dno teglice bude okrenuto na gore i tako dok se u potpunosti ne ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest