Gajenje cvekle

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432748
Gajenje cvekle

Cvekla je korenoplodna dvogodišnja kultura. Tokom prve godine se javlja koren, a tokom druge i stabiljka sa cvetovima.

Cvekla je otporna na niske temperature (ako je u zemlji, onda do -4 stepeni, a ako je izvađena iz zemlje, onda do -2 stepena). To čini ovu biljku idealnom za gajenje u severnim predelima.

Sadnja cvekle

Najbolje zemljište za cveklu je sa pH između 6.0 i 7.0, a negde zemljište treba da bude i alkalnije. Poželjno je da pre nego što počnete sa sadnjom da obogatite zemljište životinjskim stajnjakom. On je bogat fosforom i potpomaže lakše klijanje i daje korisne materije povrću. Za rano gajenje cvekle se preporučuje toplo glinasto-peskovito zemljište.

Gajenje cvekle

Semenke klijaju na temperaturi od 5-6 stepeni. Uverite se da je zemljište dovoljno vlažno kako bi klijanje moglo da se uopšte ostvari. Poželjno je da se često poliva i da zemljište stalno bude vlažno. Ako živite na mestu gde je vlažnost niska, potopite semenke na 24 sata.

Semenke stavite na 2-3 cm dubine i da nudu udaljene 3-4 cm jedna od druge.

Gajenje cvekle

Rane kulture se mogu zasaditi u martu/aprilu, a kasnije - bilo kada od juna do septembra. Može se zasaditi ponovo sve dok vreme ne bude toplije od 24 stepena.

Razređivanje je neophodno, jer možete dobiti vše od jegnod rasada za svaku semenku. Proređivanje se kada biljka ima 3-4 lista, a treba da bude 10-12 cm jedno od drugog.

Vađenje iz zemlje može oštetiti koren neke sadnice koje je blizu, tako da bi trebalo da budete pažljivi. Svako sađenje i gajenje treba da bude nežno, cvekla ima plitko korenje koje se lako može oštetiti.

Čuvanje cvekle

Gajenje cvekle

Cvekla se može vaditi izmđeu 50 i 70 dana nakon nicanja i to važi za većinu sorti. Mada, ona se može brati bilo kada. Kasnije sorte cvekle se vade najkasnije, kada temperature bude -2 ili -3 (krajem oktobra). Kada se izvadi iz zemljišta, ona treba da se očisti od zemlje, listovi se orezuju i ostavlja se 1 cm od korena.

Sveža cvekla se može čuvati u frižideru 5-7 dana. Orezivanje vrhova cvekle će učiniti cveklu svežijom duže vreme. Može se čuvati na hladnom mestu, poput podruma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest