bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi konzumacije tahinija od lešnika

Zdravstvene koristi konzumacije tahinija od lešnika

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2212
Tahini od lešnika

Tahini napravljeni na različitim bazama imaju ogromne zdravstvene koristi. Kada dodamo opojni ukus, kojeg odmah prepoznajemo pomoću receptora ukusa, kao i zahvaljujući njihovoj širokoj primeni u svim mogućim vrstama hrane, dobijamo sliku jedne izuzetno zdrave i ukusne namirnice.

Primena tahinija je zaista široka - može se dodavati u slatkiše, deserte, smutije, različite nadeve za slatkiše i slana peciva, u soseve, paštete, bombone, pa čak i hleb. Mogućnosti izbora su velike - od susama, oraha, lešnika, badema, suncokreta - od cele palete ukusa, koja daje brojne mogućnosti. Da se zaustavimo na tahiniju od lešnika, tačnije na njegovim zdravstvenim koristima.

Koje su to zdravstvene koristi konzumacije tahinija od lešnika?

Lešnici

Tahini je namirnica koja je vekovima unazad prisutna u istočnjačkoj kuhinji. Bila je lekovita namirnica kod osteoporoze u prošlosti, kod problema sa gastrointestinalnim traktom, koristili su je u ishrani dece, s obzirom da pretstavlja lako svarljivu namirnicu prijatnog ukusa koja se lako vari. Drevni kuvari su ga koristili za gurme jela. Ovo važi za sve vrste tahinija.

Tahini od lešnika su proizvodi u čijoj osnovi se nalaze lešnici. U kombinaciji sa čokoladom, on je prava čokoladna eksplozija za čula i može da natera svakog skeptika da postane njegov fan. Osim kvaliteta ukusa, on može sadržati i mnoštvo zdravstvenih koristi. U 2 supene kašike tahinija (30 grama proizvoda) sadržano je:

- Više od 80 posto mangana koji je potreban organizmu. On pomaže moždanim funkcijama;

Mleveni lešnici

- Oko 30 posto vitamina C koji nam je potreban u toku dana u borbi protiv bolesti i starenja;

- 150 miligram folne kiselina, koja je tako neophodna u borbi protiv anemije i za zdrav plod kod trudnica;

- Skoro 90 posto masti u lešniku je nezasićeno, što pomaže u borbi protiv oboljenja kardivaskularnog sistema, u smanjenju lošeg holesterola i povećavanju nivoa dobrog holesterola;

Tahini od lešnika sa čokoladom

- Visoki nivoi mangana i magnezijuma su verni čuvari zdravlja kod svakodnevnog stresa;

- Tahini od lešnika je dobar izbor za dijabetičare, zbog niskog glikemijskog indeksa.

Kako da se konzumira tahini od lešnika i u kojim količinama?

Najpogodnija doza su 2 supene kašike dnevno. Kako bi bilo ukusno, osim što je zdravo, može da pomeša sa 1 kašičicom meda i 1 kašičicom kakaa kako bi se postigla mekoća ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest